Home Alcoià L’any 2020 registra quasi la meitat d’incendis i superfície cremada que en...

L’any 2020 registra quasi la meitat d’incendis i superfície cremada que en 2019 a la muntanya

340
0
SHARE

Els efectes del temporal ‘Glòria’ als monts de l’interior alacantí suposaven, a priori, un gran perill d’incendis forestals aquest estiu a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla en aquest 2020. Tot i això, les comarques de la muntanya alacantina han vist reduïda a la meitat la superfície cremada en relació al 2019. Una situació que es replica a tota la província d’Alacant, que així i tot concentra més del 84% de superfície arrasada pel foc a la Comunitat Valenciana enguany.

Les condicions amb que les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla encaraven aquest 2020 en quant a la prevenció d’incendis forestals no eren, ni de llarg, les òptimes. Menys encara després del pas del temporal Glòria a principis d’any i les quantioses destrosses que va causar als boscos de les muntanyes alacantines. La manca d’actuacions per a retirar conbustible més enllà dels perímetres de pistes forestals, carreteres o infraestructures turístiques i d’oci no han sigut massa nombroses. Fets que converteixen els paratges naturals de la zona en un polvorí degut a l’increment del combustible.

No obstant, fins ara les dades que ha publicat la Conselleria d’Emergència Climàtica són molt positives en aquest sentit en relació a anys anteriors. La muntanya alacantina, tal i com ocorre a la resta de la província d’Alancant, ha registrat pràcticament la meitat de focs forestals enguany respecte al 2019. Una realitat que també ha tingut conseqüències positives en quant a la superfície forestal que ha sigut past de les flames, que també s’ha vist reduïda pràcticament a la meitat que l’any passat.

I tot a pesar de que la situació dels indrets forestals de les comarques dista molt de ser la idònia en aquest sentit. Existeixen encara quantitats descomunals de massa forestal seca després dels trencaments d’arbres i branques de les nevades i pluges portades per ‘Glòria’. Precisament aquest fet ha provocat en l’estiu de 2020 un esforç extraordinari per part del Consell per a dotar-se de personal que vigile els indrets naturals. Entre les seues atribucions més enllà de la vigilància habitual per a detectar i actuar contra els incendis, també han dut a terme tasques d’eliminació de biomassa. En tota la Comunitat Valenciana són fins a 800 els efectius d’aquestes brigades encarregades de la lluita preventiva contra el foc en la natura.

A pesar de la milloria de les dades, la província d’Alacant segueix sent la que més superfície ha vist cremada enguany a tota la regió. De fet, més del 84% de tota la superfície forestal arrasada per les flames enguany està localitzada a la província d’Alacant. L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’han lliurat pel moment dels grans incendis, tot i que des de la Conselleria d’Emergència Climàtica insisteixen en que no es pot baixar la guàrdia en la lluita contra el foc.