Home Alcoià L’Aplec de Danses de la Mariola a Castalla lluirà el múscul de...

L’Aplec de Danses de la Mariola a Castalla lluirà el múscul de la dansa amb vora 600 participants

447
0
SHARE

La cultura i les tradicions són alguns dels principals elements que configuren la idiosincràsia de les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Des de fa segles, elements com les Festes o la dansa suposen algunes de les mostres més importants de la identitat d’aquestes localitats. En el cas de la dansa, es tracta d’una tradició que ha estat prop d’extingir-se a diversos municipis. Però la tasca dels balladors i rondalles ha aconseguit no sols mantenir-les, sinó que siguen reconegudes com a Bé de Rellevància Local (BRL) en fins a 7 d’aquests pobles.

El primer d’ells va ser Castalla, que enguany i després de la pandèmia serà la població que aculla la XVI edició de l’Aplec de Danses de la Mariola. Junt a la capital de la Foia, altres 10 localitats que envolten la Mariola participen en aquest esdeveniment, que es celebrarà aquest dissabte 11 de juny. Entre balladors, rondalles, músics, carasses i col·laboradors s’espera que unes 600 persones participen de l’esdeveniment. Molts castelluts s’han bolcat en l’organització de l’aplec, especialment en la vessant decorativa.

Prioritat cultural per a les danses

Enguany es compleixen 5 anys des que les danses de Castalla foren les primeres en ser protegides culturalment. Un fet que ha facilitat un increment del nombre de balladors que perpetuen aquesta tradició. Des de 2017, les danses són un element rellevant per a la cultura, tant a Castalla com a les 7 altres poblacions de la muntanya que les tenen protegides. Un fet que possibilita esdeveniments com l’Aplec de Danses de la Mariola.

Els carrers més cèntrics de ciutat de Castalla seran els que alberguen el passacarrer, l’aplec en sí i el posterior sarau que conformen la programació de l’esdeveniment.