Home Cultura L’Associació de Comparses llança una programació per a fer Festa als balcons...

L’Associació de Comparses llança una programació per a fer Festa als balcons d’Onil els dies de Moros i Cristians

1551
0
SHARE

Les darreres setmanes estan sent frenètiques al món fester de totes les poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. La crisi sanitària del coronavirus ha trastocat els plans a la pràctica totalitat de localitats, bé per a aplaçar els actes festers o bé per a, directament, desplaçar-los ja a 2021. La impossibilitat, a dia de hui, de garantir una data per a recuperar la normalitat en el contacte humà suposa un enorme entrebanc per a organitzar uns festejos que suposen grans concentracions de persones.

Per això, algunes de les poblacions que han aplaçat els festejos programen actes amb els que celebrar, encara que siga amb confinament, els actes festers d’una forma diferent. La música i els aplaudiments són el fil conductual de la programació que ha llançat com a proposta l’Associació de Comparses Mare de Déu de la Salut d’Onil, que aquest dimecres 22 encetava els seus dies grans amb la Nit de les Fogueres. Fins el 3 de maig, la vila de les nines hauria de celebrar els seus dies grans, aplaçats al calendari indefinidament.

Així les coses, l’Associació de Comparses -que acull als 6 ens festers que participen dels festejos colivencs- ha proposat un calendari que avarca les dates tradicionals. Tot i que el calendari havia canviat el passat mes d’octubre per a traslladar els actes al cap de setmana i facilitar la màxima participació, la proposta es restringeix a les dates tradicionals. Entre el 22 d’abril i l’1 de maig l’ens proposa tot un seguit d’iniciatives per a que els festers es senten prop de la seua Festa des de les seues llars.

Les propostes

Així, el 22 d’abril (Nit de les Fogueres) es proposa escoltar l’Himne de la Festa colivenca, el III Centenari junt amb els aplaudiments, i a partir de les 22, gaudir d’el sopar de carn rostida als balcons encenent llums per a recordar les fogueres. El 23, Dia de la Mare de Déu, aquesta casa emetrà i la ràdio local emetran la peça ‘Aurora’, Himne de la Mare de Déu de la Salut; mentre a les 20 hores, hora de l’Ofrena, es proposa decorar els balcons amb flors. Entre el 24 i el 26, coneguts com dies d’entre danses, es proposa reproduir junt als aplaudiments de les 20h el tradicional ‘Fandango d’Onil’.

El dia 27 o de l’Olleta l’associació insta als festers a disfreçar-se als balcons amb els aplaudiments. El 28, Dia de l’Entrada, es proposa escoltar la marxa cristiana ‘Biscaïns d’Onil’ junt als aplaudiments i ataviar-se amb qualsevol complement del bàndol cristià -invertint l’ordre el dia 30 (Desfilada) amb la marxa mora ‘Als Marrocs d’Onil’-. El 29 d’abril, Primer Dia de Trons es proposa posar la peça ‘La Batalla d’Anglaterra’ junt amb els aplaudiments. Ja el dia 1 de maig, Dia de la Processó, es proposa escoltar de nou l’himne ‘Aurora’.