Inici Festes L’Avís crida als Moros i Cristians amb una frenètica jornada plegada d’actes...

L’Avís crida als Moros i Cristians amb una frenètica jornada plegada d’actes a Ibi

302
0
COMPARTIR

L’Avís d’Ibi ha tret de nou als carrers de la vila joguetera part de la màgia dels Moros i Cristians. Tot en una jornada frenètica que concentra tots els actes de la Trilogia Festera iberuda en un sol dia. Els capitans i les abanderades han lluït per primera vegada els trages que mostraran durant els festejos, al mes de setembre, en una calorosa jornada a Ibi.

Una vegada passades les festes d’abril a diferents localitats de l’interior alacantí, com són Alcoi, Onil o Banyeres, el calendari fester s’activa a altres poblacions. Tot a una zona, la de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on els principals festejos es centren en recrear la lluita entre els moros i els cristians, que va conformar la Història de les localitats en aquesta àrea. Aquest cap de setmana tant Muro com Biar han estat immersos en els seus dies grans, però també Ibi ha celebrat una jornada rellevant en el seu calendari fester aquest dissabte.

És el Dia de l’Avís, que rep el nom de Mig Any a altres localitats. Una jornada que concentra tots els actes festers en un sol dia a la vila joguetera, i que comença divendres amb el trasllat de la imatge menuda de la patrona a l’església. Ja el dissabte els Almogàvers duen a terme el seu dispar al l’ermita de Santa Llúcia, abans de que tinga lloc la missa festera, seguida del multitudinari esmorzar de germanor de les 14 comparses. La 56 edició del Concurs de Caps, que enguany ha tingut una elevada presència femenina, ompli a migdia el centre d’Ibi.

L’Avís és la primera ocasió en que els capitans moro i cristià, càrrecs que enguany recauen en els Cids i els Tuaregs, respectivament, llueixen els seus trages. El mateix ocorre amb les 11 abanderades de les 14 comparses que participen de la festa iberuda. La vesprada està reservada per a la desfilada, en la que ja participen tots els càrrecs davant un nombrós públic i en una jornada calorosa. La crida a la Festa d’Ibi, que tindrà lloc en setembre, continua fins a altes hores del matí en una jornada cada vegada més volguda pels festers iberuts.

A males penes 5 mesos resten per a que Ibi torne a gaudir dels seus Moros i Cristians, temps que tenen els càrrecs per a perfilar l’espectacle que oferiran durant els festejos.