Home Alcoi L’empresa alcoiana Luxender, entre les 150 que major deute mantenen amb Hisenda...

L’empresa alcoiana Luxender, entre les 150 que major deute mantenen amb Hisenda amb més de 13 milions d’euros

789
0
SHARE

Periòdicament, l’Agència Tributària -que regula el cobrament dels impostos i taxes que fan funcionar l’administració i els serveis públics- fa pública la llista de principals mororos que deuen diners al comú dels espanyols. Paradògicament, en eixa llista apareixen noms de persones i empreses que atresoren un gran patrimoni, creant un greuge comparatiu amb el comú de la ciutadania. La darrera publicació data del 2015, i en ella ja apareix la que fou una de les grans empreses de la construcció radicada a Alcoi.

Es tracta de Luxender, la promotora que hauria d’executar un dels majors projectes urbanístics de la capital de l’Alcoià: la urbanització de Serelles, encara inacabada. Fou al 2008 quant la mercantil alcoiana va entrar en concurs de creditors després de declarar-se en fallida, deixant Serelles sense executar. Llavors, Luxender tenia un deute amb Hisenda de més de 7,8 milions d’euros, xifra que a dia de hui ha ascendit per damunt dels 13 milions. S’intueix doncs que és poc o cap el deute que la constructora ha reduït respecte a Hisenda.

La petjada de Luxender a Alcoi encara és visible a Serelles. Aquest projecte preveia la construcció de 1.500 habitatges a les faldes de la Mariola, invadint -com posteriorment es demostraria amb sentències judicials- part de l’àrea natural. D’ells, a males penes s’han executat 500, moltes d’elles a mitges. Alguns dels treballs per a reposar la malifeta de la constructora a aquesta zona encara estan pendents, i suposaran costos per als alcoians davant la fallida de la mercantil.

Luxender és la tercera amb major deute d’entre les 60 empreses alacantines que apareixen en les llistes de deutors que baralla l’Agència Tributària. En total, el document inclou prop de 4.000 persones físiques o jurídiques, que adeuten un total de 14.000 milions d’euros als ciutadans espanyols.