Inici Alcoià Les comarques no entraran en Fase II del desconfinament abans del proper...

Les comarques no entraran en Fase II del desconfinament abans del proper 1 de juny

1277
0
COMPARTIR

Des de fa setmana i mitja, tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana es troben en Fase I del desconfinament. Aquest avanç permet obrir a establiments comercials de menys de 400 m2 i als comerços hostalers en format terrassa al 50% de la seua capacitat. També s’amplia la mobilitat de les persones, preferentment d’aquelles que integren els sectors poblacionals de risc. Però tot amb un ull posat en l’evolució de les dades de contagi.

Dades que no han complert les expectatives de la Conselleria de Sanitat Universal, a tenor de la decisió que han pres els seus responsables. Aquesta setmana haurien d’haver enviat al Ministeri de Sanitat l’informe que recull les capacitats necessàries de la regió per a fer front a una nova fase. Entre elles es troba el tenir suficient capacitat als centres hospitalaris per a tractar un nou rebrot del coronavirus, un sistema d’Atenció Primària capaç de detectar i seguir els casos de contagi, i una incidència de nous positius per davall d’un percentatge que marca pujades no ostensibles de la infecció.

Una part d’aquests paràmetres es compleixen als 24 departaments de salut valencians, inclòs el d’Alcoi. No obstant, la Conselleria de Sanitat Universal ha decidit no demanar el Ministeri el pas de la Comunitat Valenciana a la Fase II. Ho fa a tenor de lleuger increment de nous contagis registrats als 10 departaments valencians que inicialment van entrar en la Fase I i a falta de les dades dels 14 restants que ho van fer a la setmana següent.

L’índex de reproducció bàsic del Covid19 a aquests departaments -entre els que es troba el de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla- ha augmentat del 0,66 al 0,85. Tot i que el requisit per a passar a la Fase II és estar per davall de 1, Sanitat ha decidit primar la precaució i no demanar el pas de tota la Comunitat a la segona fase de la desescalada. Això passarà, previsiblement, la propera setmana, coincidint amb l’arribada del mes de juny.

Seguiment del Covid19

A banda d’això, la pandèmia segueix activa a la Comunitat Valenciana, i evolucionant dia a dia. Entre dilluns 18 i dimarts 19 s’han produït 6 nous positius per coronavirus a la província d’Alacant. Continuen davallant les persones ingressades als hospitals provincials, incloent UCI, en una jornada en la que la Comunitat Valenciana ha hagut de lamentar 6 noves víctimes del virus.

Un factor que crida l’atenció és que des del passat dilluns no s’han actualitzat les xifres de nous contagis i víctimes de la pandèmia al visor de seguiment del Covid. No ha sigut fins aquest dimecres quan hem conegut que des de dilluns 18 s’han produït únicament 3 nous contagis al Departament de Salut d’Alcoi. La xifra de morts pel coronavirus a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla es manté estable en els 115 des de finals de la passada setmana.