En els darrers set anys, les dones han millorat els salaris un 26,7% mentre que els homes ho han fet en un 22,4%, segons es desprèn d’una anàlisi de l’Institut d’Estudis Econòmics d’Alacant (INECA) a partir de dades del Ministeri de Treball. No obstant això, aquest progrés en la reducció de la bretxa en les remuneracions no és tan intens i constant en el temps com seria desitjable.
Amb aquests canvis als salaris, la retribució de la dona encara es presenta per davall de la de l’home. En concret i amb les dades de cada any mitjana -fins al mes de setembre en el cas del 2024- s’aprecia que les dones alacantines ingressen per la feina el 88,4% del que reben els homes. L’any 2018, aquest percentatge baixava fins al 85,6%, per la qual cosa la millora és palesa però lenta.
Més reducció de bretxa salarial que a tot el país
En aquest període de 7 anys només s’ha reduït la bretxa salarial entre les dones i els homes de la província en 2,8 punts percentuals. La situació a Espanya no és millor, ja que la millora és de 2,5 punts percentuals. Aprofundint en l’origen d’aquesta bretxa salarial i al marge de territoris, per al conjunt d’Espanya, l’edat i el que això comporta és un dels ingredients clau d’aquest diferencial.
Al segon grup d’edat, d’entre 25 i 29 anys -que és aquell en què en teoria ja s’ha acabat la formació- la bretxa salarial és la més baixa de totes les categories i on, per exemple, l’any 2024, les dones tenen una retribució que és el 93,5% de la de l’home. Però precisament des d’aquest moment -de 25 a 29 anys-, la bretxa salarial comença a créixer i no es paralitza fins al final de la vida laboral -de 60 a 64 anys-.