Inici Alcoià Les empreses que no garantisquen la seguretat dels treballadors contra el Covid19...

Les empreses que no garantisquen la seguretat dels treballadors contra el Covid19 hauran d’assolir baixes i indemnitzacions

1116
0
COMPARTIR

L’enduriment de les mesures de confinament establertes fa vora 2 setmanes pel Govern per a aïllar al màxim possible a la població del virus han suposat l’aturada del treball a tots els sectors excepte els essencials. Però eixa normativa arriba a la seua fi el proper divendres 10 d’abril -o bé després de la Setmana Santa-, quan està previst el retorn a la feina de la resta de sectors productius a més dels imprescindibles durant la pandèmia.

Ara bé, des del Govern ja han avisat de que dotar als treballadors de les condicions de seguretat i prevenció contra el coronavirus als centres de treball és obligació de les pròpies empreses. De fet, l’Executiu ha modificat el Decret Llei que regula aquesta situació durant l’Estat d’Alarma per a incloure les noves mesures. Entre elles, que el contagi per Covid19 entre els treballadors d’una determinada mercantil, si es comprova que és per manca de seguretat al lloc de treball, obligarà a l’empresa a pagar entre el 50 i el 70% de la baixa.

Aquesta mesura busca que les empreses que tornen a operar des del divendres ho facen amb les màximes garanties de prevenció contra el coronavirus. Per a dotar-se d’aquests recursos preventius, les mercantils tenen al seu abast les ajudes aprovades ja fa setmanes per part del Govern. Ara és responsabilitat seua mantenir segurs als seus treballadors, dins d’una mesura que també inclou indemnitzacions per als treballadors si es contagien al lloc de treball.

L’empresa també haurà s’assolir responsabilitats civils, i inclús penals, per l’incompliment de les mesures de seguretat contra el Covid19 a les seues instal·lacions. El contagi pel virus és considerat des d’ara com a infermetat laboral. Això sí, sempre que es demostre que l’operari ha contragut el virus al lloc de treball, i no fora d’ell.