Home Alcoi Les entitats col·laboraran en la priorització d’actuacions del Pla d’Accessibilitat Alcoi

Les entitats col·laboraran en la priorització d’actuacions del Pla d’Accessibilitat Alcoi

597
0
SHARE

L’Àgora d’Alcoi va acollir una reunió entre el vicealcalde del municipi, Jordi Martínez, la regidora de Democràcia Participativa, Teresa Sanjuán, tècnics municipals, l’equip d’arquitectes que han dut a terme el Pla d’Accessibilitat d’Alcoi, amb representants dels grups polítics de l’Ajuntament, Associacions Veïnals, Centres de Gent Gran, Aules de Majors, i diverses organitzacions que agrupen persones amb diversitat funcional.

L’encontre va aprofitar per a explicar en quin punt es troba el Pla d’Accessibilitat d’Alcoi. Recordem que en 2015 es va redactar un Pla que incloïa els carrers principals, ara el pla s’ha ampliat a tots els carrers de la ciutat. El document, no només parla de carrers, estableix quatre eixos d’actuació: via pública que inclou els parcs, edificis públics, transport i comunicació.

En total s’han creat 400 fitxes amb les diferents actuacions a realitzar. Des de l’Ajuntament el personal tècnic establirà les prioritats seguint un criteri tècnic, no obstant les entitats tindran veu en aquesta priorització i podran ajudar a decidir en què invertir la partida de 500.000 euros que cada any té l’Ajuntament específicament per al Pla d’Accessibilitat. Per aquest motiu, se’ls han fet arribar aquestes fitxes, ara deuran reunir-se amb la resta de persones de les associacions per estudiar, debatre i establir les seues prioritats. En setembre hi haurà una altra reunió on els representants de les entitats comunicaran el resultat de les consultes dutes a terme.

Cal tindre en compte que totes les obres que realitza l’Ajuntament obliguen a les empreses adjudicatàries a l’aplicació de la Llei d’Accessibilitat i a més es treballa per aplicar mesures d’accessibilitat en els serveis municipals, com la versió web accessible, en els museus i plaques turístiques de la ciutat, la retransmissió del Ple en la llengua de signes, permeten que Alcoi siga un lloc que pensa en tota la ciutadania independentment de la seua situació funcional.

«Som el govern que més ha treballat per millorar l’accessibilitat en aquesta ciutat, ja que, estem convençuts de la importància de tindre un Alcoi adaptat a totes les persones. L’accessibilitat en la nostra ciutat és fonamental per a nosaltres en tots els àmbits, i volem que les entitats i tots els seus associats, participen i ajuden en la priorització de les actuacions», ha explicat, Jordi Martínez, qui ha recordat que «No treballem només en el Pla d’Accessibilitat, per a nosaltres és un tema transversal i que apliquem a totes les obres que es porten a terme. Hem treballat molt i ho seguirem fent, continuarem invertint per tindre la ciutat més accessible possible».

OBRES PLA ACCESSIBILITAT

En la reunió també es va explicar que s’ha dut a terme el 79% del Pla d’accessibilitat de 2015. Recordem que l’Ajuntament començarà aquest mes de juliol diverses obres d’accessibilitat en diferents barris de la ciutat, en concret es dedicaran 279.350 euros de la partida de 500.000 que estava en el Pressupost Municipal per al Pla d’Accessibilitat 2020. El motiu d’aquesta diferència és que una vegada es van optar les empreses a l’adjudicació van presentar ofertes per un import inferior, donada l’alta competència existent, amb el que l’Ajuntament ha aconseguit un important estalvi. La quantitat sobrant passarà a les actuacions del Pla 2021, algunes de les quals ja estan en marxa com la de Sant Nicolauet o s’han finalitzat com Sant Mateu.

Pel que respecta a les obres s’han dividit en quatre lots per barris, totes tenen un termini d’execució de quatre mesos, es realitzaran durant l’estiu i hauran d’acabar a l’octubre. Bàsicament actuaran en guals per als vianants, embornals, senyalitzacions de la via i verticals, escocells, rebaixes de plataforma, passos de zebra, reubicació de fanals i semàfors, així com l’adaptació dels semàfors amb senyalització visual i acústica, escales, papereres, places d’aparcament, pilons, voreres i asfaltat de la calçada.

OBRES FORA DEL PLA D’ACCESSIBILITAT 2020: 501.946,5 euros

És important assenyalar que pràcticament totes les actuacions que es realitzen al carrer, malgrat que no són obres exclusivament d’accessibilitat inclouen una part en la qual es treballa aquest aspecte. Així en 2020, es va dedicar 139.007,07 euros en obres com les realitzades en Els Clots, aparcaments del carrer Alacant, Sant Joan i Sant Bonaventura, millores als carrers Gurugú i Sant Mateu, carretera Banyeres, Mestre José Ribera Montes, La Sang, La Sarga, rotonda carretera Font Roja, Barri Les Llometes i la casa Consistorial.

A més l’any passat es va realitzar la reurbanització del carrer Sant Francesc, plaça Ramón y Cajal, i Sant Mateu, una actuació que va fer accessibles aquests espais de la ciutat, amb un import final de 362.939,5 euros. Pel que podem dir que en 2020 es van dedicar, 501.946,5 euros en actuacions per a accessibilitat de la ciutat en obres no contemplades en el Pla.