Home Alcoià Les Festes de Moros i Cristians amplien el temps de repartiment de...

Les Festes de Moros i Cristians amplien el temps de repartiment de pólvora de 72 a 96 hores

0
SHARE

Durant els darrers 5  anys, les Festes de Moros i Cristians –un dels principals exponents de la cultura i les tradicions de la muntanya alacantina- han tingut un important llast. Les reglamentacions nacionals i comunitàries han limitat des de llavors la quantitat i el temps durant el qual els festers poden tindre en el seu podern unb dels elements capitals d’aquestos festejos: la pólvora. Des del minut zero, els ens festers de totes les localitats han tractat de revertir aquesta situació, que durant anys ha minvat la xifra de participants en els actes d’arcabusseria.

Aquest passat dimarts, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) feia pública una nova instrucció tècnica complementària a aquest respecte. Des d’ara, les localitats que necessiten de pólvora per als seus festejos podran conservar les cantimplores amb l’explosiu fins a 96 hores, en lloc de les 72 vigents fins ara. Aquest fet permetrà que els repartiments es realitzen una jornada abans que fins ara, pel que és d’esperar que es puguen dur a terme amb major tranquil·litat. La nova norma ha caigut com aigua de maig en el sí de la Unió Nacional d’Ens Festers (UNDEF).

Crida a la participació en els alardos

La nova instrucció elimina la necessitat d’un nombre mínim de disparadors per acte per a conservar la pólvora, i també, teòricament, les limitacions per a l’emmagatzematge de pólvora a casa. El document al·ludeix a un màxim de 2 quilos d’explosiu per disparador i acte, cosa que podria incrementar substancialment la quantitat de dispars a efectuar. Des de la UNDEF han fet una crida a tots els ens festers de cada localitat per a que comuniquen aquesta novetat als seus festers. L’objectiu no és altre que recuperar l’esplendor dels actes d’arcabusseria a base de participació. Després de tot, són els actes fundacionals de les Festes de Moros i Cristians.

La nova instrucció obri la porta a que les 96 hores de retenció de la pólvora comencen a comptar no des del repartiment, sinó des del primer acte on es dispare amb ella.