Inici Cultura Les filaes de Muro aproven amb el 81,8% de vots a favor...

Les filaes de Muro aproven amb el 81,8% de vots a favor desplaçar els Moros i Cristians de 2020 a 2021

917
0
COMPARTIR

La pandèmia de coronavirus està obligant  reformular la vida habitual en tots els indrets i sectors. Un dels especialment sacrificats com a conseqüència del virus és el de l’oci, que inclou les principals manifestacions culturals i festives de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. Són els Moros i Cristians, alguns dels quals es representaven al llarg del mes d’abril i el de maig. Als aplaçaments dels festejos a Alcoi, Banyeres, Onil o BIar s’afegeix ara també Muro.

La Junta de Festes ha dut a terme una consulta entre les diferents filaes mureres per a determinar les accions a seguir. La proposta de consulta es referia a la possibilitat no d’aplaçar els festejos per a celebrar-los encara en 2020. Aquest és, pel moment, la fórmula a la que s’han acollit la majoria de poblacions a l’espera de com evolucione la pandèmia.

Però a Muro la decisió ha sigut més dràstica. El 81,8% dels integrants de les filaes mureres ha aprovat que l’edició dels Moros i Cristians de la localitat es celebren ja en les dates habituals, però al 2021. Una decisió dura i que deixarà a la població sense gaudir de la seua principal manifestació cultural. No obstant, la impossibilitat de garantir la seguretat de festers i públic a mig termini ha fet que els festers murers opten per la suspensió dels actes enguany.

Tres han sigut els motius que més han pesat en aquesta dura decisió. El primer d’ells és que no es pot garantir la distància social -principal mesura de contenció contra el Covid19 fora del confinament-, entre altres factors pel menut tamany de les seus de les filaes. El segon és evitar aglomeracions, com sòl ocórrer amb els actes festers. I el tercer -i més important per al món de la festa murera- és l’econòmic.

En quant a aquesta darrera vessant, ha pesat més el fet de concentrar -en el millor dels casos- dos edicions del Moros i Cristians murers en un termini aproximat de 6 mesos. Molts festers, i també les filaes, tindrien molt difícil assolir les dos despeses en un termini tant curt de temps. El previsible fet de la concentració de festejos en cas de que es puguen dur a terme després d’estiu també ha pesat en la supressió dels festejos de 2020 a Muro.