Home Alcoi Les plataformes d’afectats per les residències de majors reivindiquen a Madrid un...

Les plataformes d’afectats per les residències de majors reivindiquen a Madrid un nou model per a aquests centres

0
SHARE
Membres de la plataforma alcoiana durant la protesta per uns geriàtrics dignes durant la protesta duta a terme a Madrid.

Durant els primers mesos de la pandèmia de la Covid19 els principals brots del virus a tota Espanya es van donar en residències de la Tercera Edat. Degut a l’estat de salut dels pacients, els efectes de la malaltia van ser, en molts casos, la defunció dels infectats. Però no totes les residències tenien als seus usuaris en les mateixes condicions, cosa que va motivar la creació de plataformes d’afectats com la que existeix relacionada amb la Domus Vi d’Alcoi.

A aquest centre van ser més de 70 els usuaris que van perdre la vida -la meitat del total- mentre els gestors de la infraestructura socio-sanitària no responien a les interpel·lacions dels familiars. Aquests portaven anys denunciant les deficients condicions en que estaven sent cuidats els seus familiars tot i l’elevat preu de les atencions. A hores d’ara, la plataforma encara està a l’espera de que les investigacions depuren responsabilitats.

Mentre tant, els responsables d’aquesta plataforma han viatjat junt a altres de tota Espanya a Madrid. En la capital nacional han dut a terme una protesta per a reivindicar un canvi en el model de les residències de majors a tota Espanya. Per a ells, ha quedat acreditat que el model actual no té en compte la salut o el benestar dels usuaris, sinó els guanys que poden aconseguir les empreses que els gestionen.

Exigeixen un nou model assistencial

L’objectiu de la protesta és que Sanitat actue per revertir un model que avantposa l’interès econòmic de multinacionals i empreses de capital risc -moltes de les quals són propietàries d’aquestes residències- al de les persones. Fet que consideren com un dels grans responsables de l’elevada mortandat causada pel coronavirus a aquest tipus de centres.

Les plataformes de tota Espanya no estan disposades a consentir altre cas com el de la Domus Vi d’Alcoi o les de la Comunitat de Madrid. A aquesta regió un protocol de la Conselleria de Sanitat impedia atendre en centres sanitaris públics a aquells majors malalts provinents de les residències. Aquest fet està acreditat per investigacions periodístiques i la seua conseqüència foren prop de 7.300 morts entre els ancians madrilenys, quasi 5.800 d’ells infectats amb la Covid19.