Home Benillup Les pluges agreugen la situació del barranc de Caraita de Benillup

Les pluges agreugen la situació del barranc de Caraita de Benillup

620
0
SHARE

En els últims dies en el poble de Benillup s’han acumulat més de 465 l/m2 de precipitació, de manera continuada i persistent. Si les pluges continuen en les pròximes hores i dies, la situació pot ser molt perillosa.

Com ja va passar en desembre de 2004, quan durant 8 dies es van recollir 495 l/m2, en novembre de 2011, quan es superaven els 200 mm en 48 hores, en desembre de 2016 que superaven els 365 mm, en la DANA de setembre de 2019 que s’arribava als 226  l/m2 i en gener de 2020 amb el temporal Gloria que es van superar els 350 mm, les pluges persistents dels últims dies han produït un destacable increment de l’erosió en la zona del Barranc de Caraita, que fita a només uns metres del poble de Benillup.

La situació comença a ser molt preocupant, segons informen els veïns de la localitat, per la persistència de les precipitacions que estan caient, perquè la pluja acumulada en els últims dies ja supera els 460 mm i perquè la previsió de noves pluges segueix per als pròxims dies. Si la pluja continua, l’agreujament de l’erosió pot ser major, ja que la terra ja no pot absorbir més aigua i les solsides, les esllavissades i els despreniments comencen a afectar a tota la llera del barranc, situat a només 20-40 metres de les cases del poble. S’han produït un increment de l’erosió en la zona del Barranc de Caraita, que segueix avançant poc a poc, de manera continuada i imparable, cap al poble.

Els veïns han comunicat que han vist com, des de 2004, les seues peticions a través de les administracions (Ajuntament, Diputació d’Alacant, Generalitat Valenciana i Confederació Hidrogràfica del Xúquer) no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l’avanç del barranc cap a les seues cases, a pesar de les respostes positives davant de l’enorme repercussió en els mitjans de comunicació que l’assumpte desperta des de l’any 2004, i el compromís de les administracions en efectuar una actuació a la zona per evitar el perill.

Benillup és una població que limita en la seua part sud amb el Barranc de Caraita, afluent del riu Serpis. La zona, arran de les pluges intenses que es registren periòdicament, pateix solsides i despreniments de terra amb freqüència, sense que els veïns ni l’Ajuntament tinguen els recursos necessaris (tècnics i econòmics) suficients per a pal·liar aquesta situació. Tot el que està a les seues mans s’ha dut a terme (desviar aigües de pluja, canaleres, aigüeres, clavegueram, vegetació, etc.), però la zona necessita una actuació urgent a nivell general que garantitze el futur del poble.

Ara que es parla tant de previsió és el moment d’actuar, per a que no tinguem que lamentar que no s’ha fet res, que s’han posat en perill les cases del poble, i fins i tot, les vides de les persones que hi viuen.

“Els veïns/es necessitem una solució urgent, ara més que mai. Les administracions s’han de preocupar de solucionar els problemes de la gent, han d’invertir en els pobles i garantir el seu futur”. Des de 2004 que els veïns han denunciat la situació, any rere any, no s’ha fet cap actuació, malgrat les promeses i les bones paraules.

Pel moment, l’afecció del temporal al terme de Benillup ha sigut prou important, ja que estan produint-se molts desperfectes per l’acció de les pluges continuades: Solsides en molts bancals i camins rurals afectats, però el que més preocupa als veïns i veïnes de Benillup és l’estat del Barranc de Caraita.

Si les pluges segueixen, diuen els veïns i veïnes que “es podem trobar un escenari d’un vertader desastre, que pot generar molts danys materials, i el que és pitjor, personals, ja que les cases estan situades a només 20-40 metres del barranc. Són les cases dels carrer Ravalet, una part de la Plaça de l’Església i una part del Carrer Nou: 14 cases directament fiten amb el barranc, i tot un poble darrere.”