Home Alcoià Les trombes de la DANA deixen vora 80 l/m2 en a penes...

Les trombes de la DANA deixen vora 80 l/m2 en a penes mitja hora a la Foia de Castalla

804
0
SHARE

El pas de la depressió aïllada en nivells alts (DANA) per l’interior alacantí ha deixat precipitacions torrencials però molt localitzades en una part de la Foia de Castalla. A poblacions com la pròpia Castalla o Tibi han recollit vora 80 l/m2 en aproximadament mitja hora, però aquestes xifres s’han quedat en torn als 5 litres a la resta de poblacions de l’Alcoià i El Comtat. Tot i això, agost del 2019 és menys sec del que sol ser habitual a la muntanya alacantina gracies a aquestes pluges.

Durant les darreres jornades, i com ve sent habitual quan s’apropa el final de l’estiu, tota l’àrea mediterrània s’enfronta a la coneguda com a gota freda. Un fenomen que pot descarregar centenars de litres per metre quadrat de pluja i pedra en poc minuts. Es tracta de precipitacions que poden tindre una certa capacitat destructiva, pel que els sistemes d’emergències activen alertes per a prevenir els seus efectes. En aquest cas, durant les jornades de dilluns 26 i, especialment dimarts 27, l’interior alacantí ha estat afectat per una depressió aïllada en nivells alts (DANA), que ha deixat intenses pluges en punts concrets de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.

La palma se l’emporten dos poblacions pertanyents a aquesta sub comarca, com Castalla i Tibi. Durant el migdia i les darreres hores de la vesprada del dimarts 27 d’agost, un núvol carregat d’aigua ha travessat els termes d’aquestes dos localitats. Al tractar-se de precipitacions tempestuoses, la seua incidència sol ser més limitada a àrees concretes, pel que la pluges torrencials han esquivat la majoria de la resta de localitats de la muntanya alacantina. No obstant, totes dos, la DANA ha arribat a descarregar prop de 80 l/m2 d’aigua que ha caigut amb força i ha deixat eixes xifres en poc més de mitja hora.

En un principi no hi ha hagut que lamentar danys materials ni personals a banda d’alguna inundació puntual i de l’arrossegament de contenidors i altre equipament urbà mòbil.

Les precipitacions caigudes a Castalla i Tibi contrasten amb les de la resta de poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, on s’han registrat com a màxim 10 l/m2, com és el cas d’Agres. Mentre tant, a poblacions com Alcoi s’han recollit 5,6 l/m2, a Ibi 6, a Onil 2,4 i a Gaianes 7 l/m2.

La pluja d’ahir es suma a les precipitacions caigudes la passada setmana, que en alguns punts van superar els 30 l/m2 repartides en dos dies, i que han sigut molt beneficioses per als cultius de l’interior. Pluges que han convertit agost en un mes menys sec del que sol ser habitual a l’interior alacantí.