Home Alcoi Les víctimes del Covid19 als geriàtrics d’Alcoi i Onil pugen a 42...

Les víctimes del Covid19 als geriàtrics d’Alcoi i Onil pugen a 42 i 6, com a mínim, segons els familiars

0
SHARE

Des del Conselleria de Sanitat es segueix la política de no traslladar a la població el nombre concret de casos positius i morts per Covid19 per cada població. Sota el prisma de l’administració regional, aquest fet pot contribuir a no suscitar alarma entre els usuaris de centres geriàtrics i els seus familiars. Però a nivell social són moltes les veus que reclamen eixes informacions per a impedir la proliferació de falses informacions en un tema tant sensible com el de la Tercera Edat.

A l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla existeixen, pel moment, dos centres geriàtrics amb brots de coronavirus. Són la residència privada Domus Vi d’Alcoi i el geriàtric d’Onil. A tots dos s’han produït víctimes pel virus entre una població que té les majors possibilitats de patir les pitjors conseqüències del contagi. En el cas d’Alcoi, després de confirmar-se al menys altra víctima entre el 2 i el 3 d’abril, són 42 els usuaris que han perdut la vida. Mentre a Onil hi ha un mínim de 6 víctimes entre els usuaris del centre, tot i que altres fonts eleven més encara eixa xifra.

Tant a la residència alcoiana com a la colivenca es registra -segons dades que barallen els familiars dels usuaris i fonts sindicals- un elevat grau de contagi que afecta a bona part de les persones que treballen o s’allotgen en ell. Mentre a la Domus Vi segueixen amb la línia telefònica apta per a videocridades avariada, a la colivenca sí es manté un fluxe continu d’informació, tot i que sense xifres concretes. En aquest darrer cas, es parla d’algun ‘adéu’ i de personal i usuaris aïllats i en quarentena. És el propi personal de Departament de Salut d’Alcoi qui estableix les actuacions al centre per a contenir els contagis.

Ja aquest dijous 2 d’abril, la Conselleria de Sanitat obria la possibilitat de que les famílies puguen portar als usuaris sans d’aquests centres a les llars familiars. Aquesta posició genera incertesa entre els mateixos. Desconeixen si traure’ls del centre pot redundar en un major risc per a la salut dels majors.

Dades per a l’esperança

I tot en un context de milloria de les dades de contagi i altes hospitarlàries a nivell regional. Durant el 2 d’abril s’han registrat a la província d’Alacant 31 morts pel Covid19, 13 dels quals s’han donat a residències geriàtriques. Ara bé, la xifra de persones ingressades ha baixat en 111 persones respecte a la jornada anterior, mentre el nombre d’altes s’ha multiplicat quasi per 3 respecte a la mateixa jornada. Segons Sanitat, ens trobem en una ‘meseta’, pas previ a l’esperat pic de contagi i a la desitjada davallada de la corva.