Home Alcoi L’estació de Renfe a Alcoi rebrà treballs de reforma i integració urbana...

L’estació de Renfe a Alcoi rebrà treballs de reforma i integració urbana durant els mesos estivals

692
0
SHARE

El termini d’execució és de tres mesos i l’objectiu és integrar urbanísticament tota aquesta zona, així com resoldre alguns problemes com l’accés precari a l’estació. A principis del mes de juny està previst que arranquen les obres d’adequació i millora dels serveis existents en l’àmbit de l’estació ferroviària d’Alcoi, a la confluència entre l’avinguda Tirant lo Blanc i el carrer Primer de Maig.

La intervenció forma part de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI-Alcoidemà) cofinançada al 50% per la Unió Europea a través de el Programa Operatiu Plurirregional d’Espanya 2014-2020, i suposarà una inversió total de 215.763,45 euros. El projecte ha estat redactat per l’arquitecte Pau Briet García i la superfície total de l’àmbit d’actuació és de 3.975 m². Els treballs tenen un termini d’execució de tres meses.

Segons explica la Regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano, “es tracta d’una intervenció senzilla però molt important i necessària per a dotar a l’entorn de l’estació d’un caràcter urbà i ordenat, així com per resoldre alguns problemes funcionals com l’accés de vianants a l’estació o la sortida i entrada de vehicles des de l’aparcament, que actualment és bastant deficient”.

Zamorano ha afegit que “l’actuació dotarà la zona d’una imatge renovada, amb nous serveis, mobiliari urbà i àrees verdes que donaran una millor imatge de l’entrada nord de la ciutat”. A més, les obres contribuiran a solucionar l’actual desalineació dels carrils de circulació de vehicles i bicicletes de l’avinguda Tirant lo Blanc, on les vorades no coincideixen, a banda i banda de l’encreuament amb el carrer Primer de Maig, i la vorera que ve pel sud-oest interrompuda just a l’aparcament.

En general, es vol contribuir a ordenar tota aquesta zona, que es troba amb un estat de deteriorament, especialment en l’àmbit que comprèn l’aparcament de l’estació, amb multitud de pegats, fruit de reparacions anteriors dels serveis.

Per últim, paral·lelament a la zona indicada es pretén actuar també sobre una zona residual existent a l’altre costat de el pont del carrer Tirant lo Blanc, una parcel·la propietat de Renfe a forma de falca i l’interior de l’estació, que es troba bastant descurada i sense cap ús específic. Malgrat el seu estat, es tracta d’una zona molt visible des del carrer Tirant lo Blanc, de manera que la intervenció presenta una bona oportunitat per enjardinar i millorar aquest punt, oferint una millor carta de presentació a l’entrada a la ciutat des del nord.

En aquest sentit, es procedirà a la neteja, desbrossament i enjardinament d’aquesta parcel·la i a la seva incorporació a la ciutat mitjançant un canvi en el traçat del tancament. Las obres projectades contemplen, a més, la renovació de la tanca perimetral que delimita les vies i les andanes de l’estació ferroviària de Renfe. Es reurbanitzarà l’entorn proper a l’estació, redefinint-lo principalment per a ús de vianants i incorporant nous elements urbans com marquesina per a la parada d’autobús, divers mobiliari urbà, jardineres i arbrat.

La reurbanització resol també l’enllaç dels dos trams de carril reservat per a ciclistes, executats recentment; s’alinearan les vorades i d’el traçat de les circulacions dels diferents vehicles que discorren pel carrer Tirant lo Blanc; s’adequaran i s’ampliaran els diferents serveis a les noves exigències; i es renovarà la banda de rodament de el ferm de asfalto.

Respecte a la jardineria, està previst realitzar diferents plantacions en diferents àmbits i també es col·locarà nou mobiliari urbà, destacant bancs accessibles, una marquesina metàl·lica per a la parada d’autobús i noves papereres adossades a fanals de manera que no interfereixin en l’itinerari de vianants accessible.