Home Alcoi L’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi ingressa en la Xarxa Xaloc per a...

L’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi ingressa en la Xarxa Xaloc per a millorar la gestió del parc de llars a la ciutat

411
0
SHARE

Aquest setmana ha tingut lloc el tercer Ple de l’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi. En aquesta sessió s’han exposat les conclusions obtingudes després de les diferents sessions de treballs per part de les tres persones portaveus dels laboratoris de l’OMHA i la presentació de la Xarxa Xaloc per part de la directora general d’emergència habitacional.

En la sessió del Ple s’ha informat a tots els membres del Plenari de tots els passos que s’estan donant en les dinàmiques de treball dels tres laboratoris, presentant el coordinador i dinamitzador dels laboratoris de l’OMHA, Pau Caparrós, i les persones portaveus de cadascun dels laboratoris -Eladio Silvestre, Menchu Bernabeu i Sandra Ruiz- les propostes per millorar la ciutat d’Alcoi en les polítiques d’habitatge.

La proposta principal tracta d’abordar la millora en la coordinació i planificació per part de les diferents administracions i departaments en les polítiques d’habitatge. Arran d’aquesta proposta es va presentar per part de la directora general d’emergència habitacional, Pura Peris, la Xarxa Xaloc.

El projecte pilot d’oficines Xaloc el porta a terme la Conselleria d’Habitatge en col·laboració amb 12 entitats locals, cinc de les quals són mancomunitats, en concret: les de l’Alcoià-el Comtat, la Safor, l’Horta Sud, la Ribera Alta i l’Horta Nord. Les 7 restants són municipis: Elx, Onda, València, Alacant, Castelló, Orihuela i Torrevieja.

La Xarxa Xaloc funcionarà com a finestreta única en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana i propiciarà informació i assessorament, promourà l’accés a un habitatge digne i combatrà la segregació urbana.

Les oficines s’encarregaran de la gestió i el manteniment del parc d’habitatges amb finalitats socials; la millora de l’accessibilitat, la salubritat i la gestió de la borsa de lloguer assequible; l’elaboració de protocols per a la intervenció en habitatge ocupat sense títol legal, i la gestió del parc autonòmic d’habitatges amb protecció oficial.

A fi d’augmentar el parc públic d’habitatge, participaran en la promoció d’habitatge d’interés social, la reconversió de propietats públiques en habitatge d’interés social, així com en el foment d’actuacions tendents a incentivar i recuperar el parc existent d’habitatges buits per a la formació d’una borsa d’habitatges per al lloguer assequible o social.

El Gerent de la Mancomunitat de l’Alcoià-Comtat, Arnaldo Dueñas, ha comentat l’estat del conveni amb la Generalitat per dur a terme aquesta oficina i la previsió de la seua implantació a la nostra ciutat.

“La col·laboració entre les diferents administracions -local, comarcal i autonòmica- en matèria d’habitatge avança, treballant conjuntament per oferir a la ciutadania un servei complet, pròxim i útil. És important recordar, que l’OMHA és pioner en aquest sentit, ja que es tracta del primer a escala municipal creat en el nostre territori”, ha explica el president de l’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi, Cristian Santiago.

Per la seua banda, la Regidora d’Habitatge, María Baca ha volgut “remarcar tot el treball dels membres que conformen els laboratoris i també a totes les persones implicades a l’Observatori Municipal de l’Habitatge d’Alcoi. Pense que és necessari comptar amb aquest espai de participació per nodrir-se de diferents visions de caràcter estratègic al voltant de l’habitatge i també materialitzar i aterrar amb accions concretes totes les idees que es plasmen en aquest espai de participació”.