Home Destacats L’oposició iberuda insta a l’Ajuntament a regular la presència d’horts solars al...

L’oposició iberuda insta a l’Ajuntament a regular la presència d’horts solars al terme municipal

600
0
SHARE
Plaques solars en xicotet format instal·lades a Alcoi.

L’aparició dels projectes per a instal·lar grans explotacions fotovoltaiques a la sub comarca de la Foia de Castalla ha posat en alerta a diverses poblacions. Castalla és, pel moment, la més implicada en el cas, ja que existeixen propostes per a instal·lar plaques solars en 800 hectàrees del seu terme municipal. Però la resta de poblacions d’aquesta sub comarca no estan lliures d’aquests macroprojectes. Molts d’ells provenen de fons d’inversió o empreses estrangeres i suposen un risc per a la natura de la zona degut a la seua gran extensió.

Després de la modificació del PGOU que ha escomès Castalla per a establir la superfície màxima que destinar a aquestes infraestructures, ara aquesta demanda arriba també a Ibi. Ho ha fet de la mà del principal partit de l’oposició, el PSPV, que ha registrat una proposta per a que la vila de les nines regule també la presència de grans extensions d’horts solars a la població.

No es tracta d’una oposició frontal a aquest tipus de fonts d’energies netes, ni per part de l’Ajuntament de Castalla ni dels socialistes iberuts. Tots dos consideren que no es poden cobrir grans extensions del seus termes municipals amb plaques solars sino es vol afectat greument a la biodiversitat de la zona. Amb les regulacions proposades, tracte d’establir la presència d’horts solars de tamany xicotet o mitjà, que no requerisquen de grans obres però que sí complisquen amb la finalitat de produir energia verda i inesgotable sense que aixó supose arrasar part de la Foia de Castalla.

Es tracta d’un cas similar al que va ocórrer amb el Pla Eòlic Valencià, que pretenia instal·lar aerogeneradors d’energia damunt de bona part de les serres d’aquesta sub comarca. Un fet que haguera comportat destruir una part important de la bellesa i el valor natural dels paratges de la zona.