Home Economia Les localitats de La Foia de Castalla redueixen la recaptació al rebaixar...

Les localitats de La Foia de Castalla redueixen la recaptació al rebaixar l’IBI entre l’1 i el 4%

585
0
SHARE

Les localitats de la Foia de Castalla apliquen enguany reduccions en les taxes relacionades amb l’habitatge que van de l’1 al 4%. Una mesura que afavoreix als ciutadans, que pagaran menys, però que minvarà els ingressos municipals.

Des de finals dels anys 90 i fins l’esclafit de la bombolla immobiliària al 2007, els preus de les llars i d’aquelles taxes que estigueren relacionades amb elles estaven disparats. Un fet que seguia la tendència del mercat immobiliari, amb preus per cada llar molt superiors a allò desitjable i lògic. En aquells anys, molts constructors, empresaris i polítics van fer el seu agost particular a costa de milers de famílies a les que s’animava a hipotecar-se per quantitats que, amb el començament de la crisi, no anaven a poder pagar, deixant, en molts casos, sa casa en mans dels bancs.

Desprès d’una dècada de crisi econòmica i del relatiu retorn dels preus dels immobles a nivells aproximadament normals, ara també baixen les taxes relacionades amb l’habitatge a la Foia de Castalla. Els ajuntaments d’Ibi, Castalla i Onil s’han acollit als nous valors cadastrals establerts per a regular la diferència entre la caiguda dels preus de les cases i les taxes que es paguen relacionades amb elles, com són l’Impost de Béns Immobles, el de successions o donacions, el de patrimoni i el de plusvàlua. Una rebaixa de taxes que redundarà en una menor càrrega impositiva per als veïns d’aquesta sub comarca de l’Alcoià, i que ha entrat en vigor a inicis d’enguany.

El percentatge de rebaixa varia en funció de la localitat que l’aplique, sent del 4% en la quantia de l’IBI a la vila joguetera i a Castalla; del 3% a Biar i del 0,96% a Onil. Tot per a una mesura que beneficiarà a les butxaques dels ciutadans, però que farà allò contrari en les arques municipals dels ajuntaments que s’han acollit a aquesta rebaixa. De fet, alguns d’ells ja tenen previsions de quines quantitat deixaran d’ingressar, com Ibi, que estima en uns 350.000 euros la capacitat recaptatòria que perdrà enguany per la rebaixa en aquestes taxes, a pesar de podrà amortir-les parcialment gràcies als majors ingressos que facilitarà l’actualització del cadastre. La rebaixa de la recaptació a Onil està xifrada en uns 280.000 euros per a un Consistori que ha hagut de fer grans esforços per a afrontar pagaments de sentències del passat per valor superior als 5 milions d’euros. A Castalla, la merma d’ingressos municipals rondarà els 180.000.

Tots els ajuntaments es veuran obligats, per la Llei de racionalització de la despesa en l’administració pública, a restringir la despesa al ingressar menys per les taxes.