Home Ibi L’univers del sabor, a través de les espècies, arriba al Museu de...

L’univers del sabor, a través de les espècies, arriba al Museu de la Biodiversitat d’Ibi

0
SHARE

El Museu de la Biodiversitat d’Ibi acollirà del 24 d’abril al 17 d’octubre l’exposició: ”Espècies. L’Univers del sabor- Espècies. L’Univers del gust”, organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic.

Una sala repleta d’aromes que ens transporten a èpoques mil·lenàries posa en valor la importància al llarg de la història de l’ús de les espècies. L’exposició mostra com herbes culinàries i espècies, malgrat la seua aparença insignificant, la seua minsa grandària i l’escàs valor econòmic que tenen hui, han tingut gran poder a l’hora d’influir en la nostra història, i com, a més d’aportar caràcter i personalitat als nostres plats, han servit com a moneda de canvi, impulsat la conquesta de territoris, provocat guerres i transformat els nostres hàbits socials.

Les Herbes aromàtiques i les espècies, a més del seu ús culinari, posseeixen un elevat valor cosmètic i medicinal. La nostra atracció cap a elles també es deu al fet que posseeixen un aire misteriós.

Exòtiques, oriündes de terres llunyanes i desconegudes, quan arribaven amb vaixell o en caravana venien acompanyades de supersticions i mites que els atribuïen poders màgics i miraculosos. En la mostra, el perfum de les espècies es distribueix sobre taules de cartó reciclat, compromís entre sostenibilitat i disseny permetent una experiència total plantes naturals, llocs on fer olor, mostres d’espècies…

El recorregut es realitza a través de sis taules explicatives i un vídeo didàctic en el qual s’ensenya a cuinar amb espècies de manera senzilla, ràpida i econòmica. La producció de l’exposició posa de manifest el compromís de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor amb la sostenibilitat, ja que està elaborada amb cartó reciclat. La expo, realitzada per l’estudi Rocamora, disseny i arquitectura va rebre l’esment al “millor muntatge d’una exposició efímera, transportable i itinerant” en els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera 2019.

“Espècies: l’Univers del sabor”, comissariada pel director del Centre de Gastronomia del Mediterrani UA- Dénia i la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, el catedràtic Josep Bernabeu, al costat de la coordinadora de la Càtedra, la periodista i escriptora Ángeles Ruiz, ha realitzat itinerància per diferents museos i ha comptat amb l’assessoria científica de l’Estació Biològica i Jardí Botànic de Torretes d’Ibi, dirigida pel professor Segundo Ríos.

L’exposició pot visitar-se de dimarts a dissabtes en horari de 10:00h a 13.00 i de 16:00h a 19:00h, diumenges i festius de 11:00h a 14:00h. També pot consultar-se en el catàleg virtual de l’exposició allotjat en la pàgina https://www.catedracarmencita.ua.es/