Home Alcoià Mazón subratlla el paper de la Diputació com a defensa contra el...

Mazón subratlla el paper de la Diputació com a defensa contra el despoblament de l’interior

478
0
SHARE
Carlos Mazón entre els presidents de diputacions com la de Barcelona, Castelló o Lugo, entre altres.

El President de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha participat aquest divendres a València a la ‘V Conferència de presidències de diputacions provincials, cabildos i consells insulars’ per abordar el repte demogràfic i el fenomen de la despoblació. “A Espanya, el primer i més important instrument que existeix contra la despoblació són les diputacions” ha sostingut Mazón, que ha assegurat que sense les institucions provincials “no hi haurà ni lluita, ni estratègia i la supervivència de les localitats menudes correrà perill”.

El responsable alacantí ha asseverat que, malgrat les noves lleis, iniciatives i reformes per combatre aquest fenomen social que buida de manera poblacional els municipis d’interior, “sense les diputacions provincials, sense la seva existència, supervivència i manteniment, aquest repte no s’aconseguirà”. En aquest punt, Mazón ha desglossat algunes de les mesures que ha implementat la Diputació d’Alacant per apuntalar el manteniment demogràfic a àrees rurals de la província.

Després d’insistir en la importància de la promoció de l’interior del territori, ha detallat que enguany s’han atorgat a les ajudes “el 100% de l’import de les subvencions ordinàries per als municipis d’interior amb risc de despoblació”. Així mateix, ha insistit en protegir el medi ambient i l’entorn paisatgístic, així com implementar les comunicacions, les connexions viàries, els camins rurals i les carreteres de la xarxa viària provincial.

Una altra de les estratègies que ha exposat el president a l’auditori ha sigut l’impuls de les farmàcies rurals, que estan en risc d’abandonament a molts municipis, més enllà del tancament dels consultoris sanitaris, que sempre són una competència municipal i on, de vegades, les diputacions estem tapant aquests forats amb aquestes competències impròpies que ens toca assumir”.

Finalment, ha concretat que, davant del tancament de moltes entitats i oficines bancàries, “des de la Diputació, a través de SUMA, estem obrint seus de l’organisme tributari per tal de facilitar la tasca administrativa i informativa a consistoris i contribuents”.

Fons de Cooperació de la Generalitat

Mazón ha conclòs el seu parlament amb una menció al Fons de Cooperació de la Generalitat Valenciana i ha explicat que la Diputació no s’ha sumat “perquè discrepem amb aspectes com la seua obligatorietat, que vulnera l’autonomia local. Tenim el nostre propi fons per als municipis menuts en risc de despoblació. Els 14 milions que ens exigeix ​​la Generalitat, nosaltres els hem convertit en 30 milions i, davant de l’escàs sistema de repartiment autonòmic, nosaltres hem quintuplicat aquesta inversió a les localitats amb menor població”, ha sentenciat el president.

Després d’indicar que el despoblament demogràfic és un dels reptes més grans a què s’enfronten les diputacions provincials, ha insistit en el fet d’impulsar una estratègia que permeta reequilibrar el territori, vertebrar-lo i reordenar-lo poblacionalment, incorporant de forma coordinada estratègies i recursos. Alhora, Mazón ha concretat que la província d’Alacant, amb 141 municipis, “compta amb unes 30 localitats d’interior en risc de despoblament”.

Aquesta trobada, afavorida per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i la Fundació Democràcia i Govern Local, va començar aquest dijous 12 de maig i prossegueix divendres des del Centre Cultural la Beneficència de la ciutat del Túria. La jornada s’ha iniciat amb una taula debat sobre ‘Repte demogràfic’ en què han intervingut els presidents de les diputacions d’Alacant, Osca, Castelló, Barcelona, ​​Àvila, Lugo i Sòria.