Home Alcoià Més de 1.800 empreses de la muntanya s’acullen a ERTO’s que afecten...

Més de 1.800 empreses de la muntanya s’acullen a ERTO’s que afecten a 14.140 treballadors

0
SHARE

Fins a 22 poblacions de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla alberguen empreses que s’han acollit als ERTO’s per a tractar de no veure’s tan afectades per la crisi econòmica adreçada al coronavirus. En total han sigut 1.827 mercantils les que s’han acollit a aquest recurs per a evitar el tancament. Un recurs que porta a cobrar el 70% del salari a 14.140 treballadors a la muntanya alacantina. Només el 80% dels expedients demanats es centren en la força major derivada del Covid19 per a fonamentar la petició d’ERTO a la zona.

Els efectes econòmics de la pandèmia de coronavirus són devastadors a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. L’aturada de la producció a bona part dels sectors, afegida al tancament de les fronteres per a un teixit productiu eminentment exportador i a la davallada de comandes està posant entre l’espasa i la paret a moltes empreses. Aquelles que menys múscul financer tenen passen per moments complicats. Afortunadament, la diversificació dels sectors que operen a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla suposa un punt al seu favor durant les crisis econòmiques.

Tot i això, des de l’inici de la pandèmia el Govern va llançar els Expedients Temporals de Regulació d’Ocupació com a eina per a que les empreses pogueren deixar de pagar sous sense tenir ingressos, al temps que els treballadors no perdien el seu sustent. Un recurs al que ja s’han acollit  un total de 1.827 mercantils de 22 poblacions a l’interior alacantí. Els expedients -que han de ser aprovats per la Conselleria d’Economia Sostenible- afecten, només a aquestes poblacions, a 14.140 treballadors.

Hi ha que destacar que els operaris sotmesos a ERTO’s no estan inclosos a les dades de l’atur, tota vegada que la força major del coronavirus no permet acomiadar-los per llei governamental. El diàleg entre Govern, patronal i sindicats pot desembocar en una pròrroga dels ERTO’s com a instrument per a evitar una destrucció superior d’ocupació. Només entre març i abril, la xifra de persones aturades a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’ha vist augmentada en més de 2.000 persones.

La localitat més afectada a la muntanya alacantina és Alcoi, on s’han aprovat 713 expedients que afecten a més de 4.250 treballadors. Ibi ocupa el segon lloc amb 343 ERTO’s aprovats per a més de 3.000 operaris. A Cocentaina les xifres parlen de 230 expedients aprovats per a 2.400 treballadors, mentre que a Muro són 143 ERTO’s per a vora 1.300 operaris i a Castalla les xifres arriben a 136 expedients amb més de 930 operaris afectats. Són els casos més sonats, tot i que les mitjanes a cadascuna de les 22 poblacions on s’han demanat ERTO’s a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla serien de 83 expedients per a 643 treballadors a cada nucli urbà.

Tot i que els ERTO’s es refereixen sobre tot a motius de força majors com el coronavirus per a acollir-se a ells, poc més del 80% dels que s’han demanat es fonamenten en aquesta situació. Els treballadors afectats pels expedients cobren el 70% del seu salari de mans de l’atur, tot i que els cobraments encara no han arribat a tots ells.