Home Destacats Més de 150 propietaris de La Marjal d’Onil demanen solucions contra les...

Més de 150 propietaris de La Marjal d’Onil demanen solucions contra les inundacions que causen les pluges

948
0
SHARE

La zona de La Marjal, que ocupa el terme municipal d’Onil en el seu límit amb Castalla, era antigament una llacuna. Fou dessecada al segle XVIII per a crear en ella terres de cultiu. No obstant, en La Marjal desaigüen la immensa majoria de barrancs i escorrenties que baixen des de la Serra d’Onil. Cosa que fa que, cada vegada que es produeixen pluges quantioses, afloren diversos cursos d’aigua. És el que ha ocorregut durant els mesos de març i abril, quan la zona ha rebut quasi el doble de les precipitacions que registra durant tot l’any.

Aquesta zona del terme municipal colivenc està travessada per l’autovia que uneix Alcoi amb Villena. En el primer moment de la seua construcció pràcticament no es van habilitar desaigües per a canalitzar les pluges a una zona ja de per sí humida. Treballs que sí es van desenvolupar abans de la pandèmia per a donar una eixida a l’aigua des de la coneguda com Bassa dels Ullals, considerada el naixement del riu Verd o Monnegre. Obres que s’han demostrat insuficients a tenor de les precipitacions d’aquesta primavera. Segons han denunciat en un escrit remès a l’Ajuntament d’Onil, els propietaris de parcel·les a La Marjal continuen tenint problemes amb l’acumulació d’aigües pluvials. Problemes que posen en risc la seua seguretat i la dels caminants i vehicles que transiten per la zona.

Més de 150 signatures

Més de 150 propietaris de terrenys són els que han signat el document en el que reivindiquen solucions al Consistori colivenc. Afirmen que els darrers treballs de desaigüe executats en l’encreuament de camins que envolta el llit del riui Verd no és suficient. De fet, denuncien que la Bassa dels Ullals –on vessen bona part de les aigües de pluja- no té eixida cap al propi riu. Un fet que causa estancaments d’aigua que arriben, asseguren en l’escrit, als 2 metres de profunditat. Açò suposa un perill per als nombrosos vianants, ciclistes i conductors que transiten per zones com el Camí de Franco, als que recomanen precaució.

L’Ajuntament d’Onil ha pres nota dels problemes que denuncien els veïns i afirma estar buscant solucions per aquesta situació, que es repeteix cada vegada que es produeixen pluges intenses o prolongades. Els veïns consideren que es tracta d’una negligència de la constructora de l’autovia, pel que haurien de ser administracions con Generalitat o el Ministeri de Transports els que solucionaren aquest problema.