Home El Comtat Muro presenta la nova edició de la Fireta de Sant Antoni

Muro presenta la nova edició de la Fireta de Sant Antoni

532
0
SHARE

Ja s’ha presentat la nova edició de la Fireta de Sant Antoni de Muro d’Alcoi, una tradició que porta celebrant-se al municipi des del 1738 i que està declarada festa d’interés turístic autonòmic.

Un esdeveniment cultural, turístic i comercial que es celebrarà a Muro del 20 al 22 de gener i que comptarà també amb activitats prèvies el 17 i 19 de gener.

Una edició que torna a la normalitat i que comptarà amb expossicions, mercat, visites, mostres de treballs d’associacions del municipi, el concurs de fotografia festera, mercat medieval, tallers i jocs per a xiquets, espectacles per a totes les edats, concerts, partides de pilota, discomòbil i molt més.

El divendres 20 de gener s’inauguraran els espais benèfics i expossitius. Aquest any es podran visitar les expossicions: “El tren dels anglesos, un fum d’històries” (a l’arxiu municipal), la mostra de bonsáis a càrrec de l’Associació d’Amics dels Bonsais de Muro (a la Sala Pintor Jover – Centre Cultural Muro), “Me llamo, me llaman” a càrrec d’AFA Muro (en AFA – Casa Nicolau), “Els nostres artistas de la pintura” a càrrec de l’Institut d’Història l’Almoroig, l’expossició de les “Ames de casa de Muro” (al centre Social del Matzem), el taller de confecció, pintura i restauración de mobles a càrrec de l’escola de formació per a adults (al Centre Social del Matzem), els treballs de manualitats i pintura en tela a càrrec del TAPIS i el XII Concurs de Fotografia de Moros i Cristians 2022 a càrrec de la Junta de Festes de Moros i Cristians. A més també s’inauguraran el Mercat Solidari de Càrides a la Casa del Surdo i el Mercat benèfic organitzat per l’ONG “En Camí” i situat a la Cova de la Música.

A l’Ajuntament murer es podrá visitar la col·lecció museogràfica “Museu Viu de l’Oli” i trobarem la representació de diverses entitats i associacions com: Potes i Arrels, Fundació Diagrama “Acollir és créixer: Millor en Família”, Ponts d’Igualtat, Punt i Coma  i ACOVIFA.

A més, al llarg del cap de setmana de la Fireta s’han preparat nombroses activitats culturals i lúdiques per a tots els públics. Des del divendres dia 20 es podrà visitar el Mercat Medieval. El mateix divendres també està prevista una discomóvil a la Plaça del Matzem.

El dissabte 21 de gener a partir de les 10:30h s’obri el mercat medieval i la fira d’animals al parc del Batà amb la col·laboració del Centre Eqüestre Alcosser. A les 10h i a les 11h es realitzaran partides de pilota valenciana de diverses categories al carrer 9 d’Octubre.

A les 11:30h serà el moment de l’Acte d’inauguració de la Fireta de Sant Antoni 2023 a càrrec d’una de les persones més velles de la localitat i les autoritats i en aquesta ocasió es reconeixerà la trajectòria del comer “Ca Sanchis”. Posteriorment s’interpretarà el “Tio Pep” amb els cors de la Parròquia Sant Joan Baptista i de l’Associació UDP Penya el Frare, acompanyats per “La Xafigà” i les rondalles del Grup Baladre, la Rebolikà i la Lira. Tot seguit, es declamarà el pregó i s’iniciarà l’espectacle de carrer “La Bogeria de l’Oratge” a càrrec del Ballet d’Elena Tudela. En finalitzat, haurà volteig manual de campanes amb els membres de l’Associació de Campaners del Comtat, qui també oferiran visites guiades al campanar. A les 12:30h serà el moment per a l’actuació de “La Rebolikà” i a les 16:30h es celebrarà la XVIII Muntada i domadura de Cavalls. Els ballets d’Elena Tudela, Mapi Moltó i Ainhoa Font oferiran un espectacle de balls a la Plaça Matzem a les 17h. La Xafigà tindrà el seu concert de 40 aniversari a les 18:30 al Centre Cultural Polivalent i a les 19:30h “Suit Rumba” realitzarà la seua actuació musical.

Per al diumenge 21 també s’han preparat nombroses activitats i espectacles entre les que destaca el XXXVIII Aplec de Danses en el que participen el Grup de Danses “El Baladre” de Muro, el Grup de Danses “Carrascal” d’Alcoi i el Grup de Dolçainers i Tabaleters “La Xafigà” de Muro. A les 12h es realitzarà l’eucaristia solemne de Sant Antoni i benedicció d’Animals, a les 17h la Romeria a Sant Antoni i l’acte de cloenda comptarà amb la participació del Mago Hugo.

A aquestes activitats se’n sumen altres com: contacontes, teatre de carrer, gimcanes i circ.