Home Muro Muro realitza un acte de commemoració a tres veïns del poble que...

Muro realitza un acte de commemoració a tres veïns del poble que van ser víctimes del nazisme

636
0
SHARE
Diverses autoritats municipals i de No Oblidem a l'acte conmemoratiu.
Diverses autoritats municipals i de No Oblidem a l'acte conmemoratiu.

El passat divendres dia 21 d’octubre va tindre lloc l’acte d’homenatge a les víctimes de Muro dels camps de concentració del nazisme, Joaquin Calatayud, Vicent Tomàs i Antonio Carbonel. Un acte al qual es va realitzar el descobriment de les Rajoletes de Construït Memòria al corredor i entrada de l’Ajuntament. KiKe Pasqual, Regidor de participació ciutadana, ressalta la necessitat de l’acte i la col·locació les Rajoletes, en un lloc digne que dignifique les víctimes.

Adrian Blas, ens va parlar de les víctimes i d’una de les cartes que va escriure fa 82 anys Joaquin Calatayud i altres, demanant el permís per exiliar-se a Mèxic, no tenint resposta. Les investigacions d’Adrian a descobert que Vicente Montagut Ferrer, també és nascut a Muro, tenint la seua partida de naixement i els arxius diuen que és d’Alcoi, traslladant a l’Ajuntament a prendre el compromís de col·locar la quarta Rajoleta.

La segona part de l’acte va constar de la presentació de la unitat didàctica ‘No Oblidem’. Salomé presenta als professors Rafa Enguix i Àlex Barber, part dels protagonistes del projecte, que junts a Diego Fernández i el dissenyador de Roman Sánchez, Informen dels seus continguts i les experiències en implantar-lo a les aules dels instituts. Rafa va explicar com i perquè es crea ‘No Oblidem’ i algunes experiències i destaca el comportament participatiu i d’interés de l’alumnat.

Alex ens va introduir el seu contingut en dues parts, una primera amb informació general sobre República, Dictadura, Guerra, Repressió, Exili, etc. i una segon amb històries de les nostres comarques. Els causa molt interés, que en la dictadura es van canviar els noms que a la República els pares van inscriure els seus fills, a les actes de naixement, “Friné” era il·legal, per no ser del santuari cristià que era obligatori a “Josefina”.

L’acte va finalitzar amb el poema ‘memòria viva’ que Joan Jordà i Sanchis va compondre per al futur monument a les víctimes del franquisme i la guerra civil que es col·loqués a Cocentaina i que es va incloure al “No Oblidem”, acompanyat per Marisa Bosch, amb la peça ‘Lascia Ch’io Pianga’ de G, F, Händel. Amb les notes del violoncel, el so relaxant i molta serenitat ens dona força per a continuar.