Home Alcoià Octubre registra 90 aturats menys gràcies a la indústria a l’Alcoià, El...

Octubre registra 90 aturats menys gràcies a la indústria a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla

254
0
SHARE

Octubre ha registrat dades positives per a l’ocupació a l’interior alacantí amb la reducció de 90 aturats a les llistes del Labora. Més de la meitat d’ells pertanyen al sector de la indústria, que està possibilitant una menor afecció de la derivada econòmica del coronavirus a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. A hores d’ara són 12.144 persones les que es troben en situació de desocupació a les comarques de la muntanya alacantina.

La proximitat de les dates nadalenques sòl ser sinònim de creació d’ocupació a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. És en aquesta temporada quant les indústries de la zona operen a un major ritme, especialment a la Foia de Castalla per la producció joguetera que es du a terme en ella. Però 2020 és diferent a qualsevol altre any degut a la crisi sanitària del coronavirus, que tot i això té efectes menys adversos a àrees industrialitzades. Eixe fet està causant que les comarques de la muntanya alacantina estiguen superant en millors condicions la situació econòmica derivada de la Covid19.

Tant és així que el mes d’octubre ha resultat ser positiu per a la contractació a les localitats de l’interior alacantí. Fins a 90 persones menys que en setembre formen part de les llistes del Labora com a desocupades. Més de la meitat d’aquesta reducció en la xifra d’aturats s’ha donat en el sector industrial (49), mentre que la construcció ha davallat la xifra d’aturats en 18 persones per 8 menys en l’agricultura. Només el sector serveis ha destruït ocupació a l’interior alacantí a l’octubre, cosa que visibilitza de quina forma estan comportant-se els diferents sectors productius de la zona durant la major part de la pandèmia. Aquesta constatació ha portat als sindicats a demanar de nou un canvi de model que no es centre tant en serveis derivats del turisme, principal motor econòmic espanyol.

La desigualtat de gènere continua estant present en totes les dades d’atur que aporta el Labora. De fet, els 90 aturats menys d’octubre responen a les 115 contractacions més d’homes pels 15 acomiadaments més de dones durant aquest mes. Dades que fan que més de 7.300 de les 12.144 persones que no tenen ocupació a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla a dia de hui siguen dones.

Per poblacions, Castalla i Onil són les que més han davallat l’atur en octubre amb 24 contractacions més que acomiadaments de treballadors. Les segueix Cocentaina amb 23 menys per 9 a Alcoi, 8 a Planes, 6 a Banyeres i 5 a Tollos. En el costat contrari, paradògicament, es troba Ibi –que sòl abanderar la creació d’ocupació a la zona- amb 8 aturats més, per davant de Muro o Tibi, amb 7 més. La resta de poblacions pràcticament no varien les seues xifres d’ocupació més enllà d’un o dos casos.

Per als sindicats, aquestes dades segueixen confirmant que l’espanyol és un sistema laboral precari capaç d’enderrocar-se d’un dia a altre, com ha ocorregut amb la pandèmia. Per això, reivindiquen un canvi de model productiu i, de forma immediata, l’eixida de la pandèmia per a executar la recuperació econòmica.