Home Cultura Onil adjudica la redacció del Pla Director per a recuperar el Monestir...

Onil adjudica la redacció del Pla Director per a recuperar el Monestir de Montserrat ara en ruïnes

681
0
SHARE

L’adjudicació de la redacció del Pla Director per a protegir el Monestir de Montserrat és la darrera acció per a conserver el patrimoni a Onil. L’edifici, del segle XVI, està en estat ruïnós i requereix d’actuacions urgents per a no enderrocar-se en ple Casc Antic de la localitat. Paral·lelament, l’Ajuntament també treballa en altre Pla Director, en aquest cas per a la Zona Esportiva colivenca.

El patrimoni suposa un dels principals tresors d’una localitat, a banda de suposar un dels seus principals atractius turístics. En una època en la que la dinamització turística de les localitats de l’interior gaudeix de més suport que mai abans, conservar els elements patrimonials de cada població està convertint-se en una prioritat per a tots els ajuntaments. És el cas d’Onil, que fa escassos mesos que ha encetat el procés per a protegir el Palau del Marquès de Dos Aigües i el seu entorn. Però aquest no és l’únic element patrimonial colivenc que requereix d’actuacions.

De fet, el que més en necessita és el Monestir de Montserrat, una joia del segle XVI que es troba abandonat i completament en ruïnes des de fa dècades. El seu estat de conservació és tan precari que està inclòs en la Llista Roja del Patrimoni a nivell nacional, pel que requereix d’actuacions urgents. És per això pel que l’Ajuntament d’Onil ha adjudicat ja la redacció del Pla Director que ha d’establir les actuacions a desenvolupar per a conservar-lo. Cada pluja o nevada degrada més encara el seu estat, tenint en compte que es troba en ple Casc Antic de la vila de les nines.

El document es divideix en 4 grans blocs, dedicats a documentar el conjunt patrimonial i a establir la finalitat del Pla Director; a descriure el seu estat actual; quines gestions es necessitarien per a recuperar-lo; i a explicar tot el procés a la ciutadania. De fet, com ja va ocórrer amb el Pla Director del Palau del Marquès de Dos Aigües, la intenció és que els veïns participen el document. Durant la darrera dècada el seu estat s’ha agreujat amb fallides del sostre i de les escales que permeten l’accés a les diferents plantes de l’immoble.

D’altra banda, representants municipals també han estat donant els primers passos per a enllestir altre Pla Director. En aquest cas, aniria orientat a establir una Zona Esportiva que aglutinara la major part de les infraestructures esportives colivenques, incloent una nova piscina i una skate park.