Home Destacats Onil aspira a adquirir la titularitat de la seua serra, privada a...

Onil aspira a adquirir la titularitat de la seua serra, privada a hores d’ara, per a evitar traves amb el seu manteniment obligatori

1111
0
SHARE

Al gener de 2020, la Depresió Aïllada en Nivells Alts (DANA) Glòria deixava les majors precipitacions registrades en anys a l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. La combinació de la pluja inicial, seguida d’una copiosa nevada i del fort vent posterior va provocar destrosses a tots els indrets forestals de l’interior alacantí. Molts dels arbres i branques trencades pel temporal encara continuen a les serres de la zona, suposant un important perill especialment cara a l’estiu, amb el risc d’incendis.

Aquest problema és més farragós encara a Onil, on la pràctica totalitat de la seua serra està dividida en parcel·les de titularitat privada. El seu manteniment és una obligació dels propietaris, però el volum de restes a retirar després de Glòria hauria suposat importants despeses per a uns propietaris que, en la major part dels casos, no s’ho podrien permetre. Situació ben diferent al que haguera ocorregut en cas de que l’Ajuntament fora el propietari dels terrenys forestals a la coneguda com a Serra d’Onil. Una aspiració que té el Consistori, que de fet ja ha rebut ofertes de cessió d’uns terrenys que no tenen cap aprofitament econòmic per part dels seus propietaris.

A hores d’ara, el Consistori ja ha aconseguit els més de 20 permisos dels titulars que una empresa de biomassa necessitava per a procedir a la neteja dels paratges. Serà a cost zero per als propietaris gràcies a l’aprofitament que la mercantil farà de les restes del temporal. És la pròpia empresa qui remetrà a la Conselleria d’Agricultura els permisos per a encetar uns treballs que seran supervisats en tot moment per un tècnic mediambiental de Generalitat. De cap manera es consentirà que es toque ni un pam de terreny que no requerisca la retirada de les destrosses de Glòria, amb l’objectiu de conservar la riquesa natural de la serra colivenca.

Durant tot el procés, l’Ajuntament d’Onil ha rebut ofertes de persones i col·lectius per a netejar la serra en clau de voluntariat. No obstant, els riscos que comporten els condicionants de la serra colivenca ho han desaconsellat. Cosa que no lleva l’agraïment municipal cap als voluntaris que s’han oferit.