Home Cultura Onil busca 950.000€ amb els que rehabilitar el Palau del Marquès de...

Onil busca 950.000€ amb els que rehabilitar el Palau del Marquès de Dos Aigües i el Monestir de Montserrat

410
0
SHARE
Estat de la façana i el sostre del Monestir de Montserrat, al Casc Antic d'Onil.

El patrimoni és un dels principals valors amb els que compten les localitats de l’interior per a atraure visitants i generar economia en el sector terciari. Si a això se li afegeix el fet de que bona part de la història i la idiosincràsia de cada població estan íntimament relacionades amb el patrimoni, el resultat és que aquests suposen un dels elements imprescindibles en qualsevol municipi.

A la vila d’Onil n’existeixen diversos relacionats amb el seu passat medieval i post medieval, entre els que es troben la Palau del Marquès de Dos Aigües i el Monestir de Montserrat. El primer està considerat com a Bè d’Interès Cultural (BIC), suposa la principal icona de la localitat i compta amb un Pla Director que orienta les accions per a la seua conservació. Però el segon té una figura de protecció inferior sense cap pla específic i el seu estat està pròxim a la ruïna.

Protegir i conservar tots dos és l’objectiu de la patició de subvencions que ha dut a terme l’Ajuntament de la vila de les nines. Es tracta de dos projectes de rehabilitació que sumen un total de 950.000€, quantitat que el Consistori colivenc tracta d’aconseguir de la mà tant de la Generalitat Valenciana com de la Diputació d’Alacant per a conservar aquests dos emblemes de la vila.

Palau del Marquès de Dos Aigües

Els tècnics han detectat ja des de fa anys diferents problemes de conservació en el principal element patrimonial de la població. Tots ells estan recollits en el Pla Director del monument i fan referència en la major part dels casos a defectes pel desgast i el pas del temps. Per això, l’Ajuntament d’Onil ha sol·licitat al Consell prop de 500.000€ amb els que intervindre, especialment, en les façanes. En cas de no aturar la seua degradació, aquesta podria acabar afectant a la integritat estructural de l’edifici.

Monestir de Montserrat

El cas de l’antic convent és diferent, ja que el seu estat de degradació està molt avançat. Tant que qualsevol episodi de precipitacions intenses o nevada podria acabar enfonsant el seu sostre. Es tracta d’un Bé de Rellevància Local (BRL) per a començar rehabilitar el qual s’ha demanat una subvenció de 450.000€ a la Diputació d’Alacant. Seria el primer pas d’una actuació que aniria molt més enllà, amb la finalitat de recuperar l’immoble per a atorgar-li un ús futur.

El monestir compta amb elements arquitectònics singulars que hauran de respectar-se en qualsevol actuació futura. Així, els treballs que es duran a terme en cas d’arribar la subvenció es centraran en la consolidació estructural de l’edifici, amb prioritat absoluta per al sostre. Tasques que inclouen el respecte estricte cap als materials i les tècniques constructives originals d’altre dels grans elements patrimonials colivencs.