Home Destacats Onil planteja un Pla Forestal a 10 anys per a prevenir incendis...

Onil planteja un Pla Forestal a 10 anys per a prevenir incendis convertint restes vegetals en biomassa

0
SHARE

L’estat de la serra preocupa a Onil, on tot el seu terreny forestal és de titularitat privada. L’Ajuntament ha proposat enllestir un Pla Forestal mitjançant el qual una empresa convertiria les restes vegetals en biomassa a baix cost per als propietaris, a mode de concessió durant una dècada. La mesura requereix de unitat d’acció per part dels veïns i està a expenses de la decisió que prenga la mercantil respecte a la viabilitat econòmica de la proposta.

El pas del temporal ‘Glòria’ per les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla a principis d’any va deixar nombroses destrosses a les ubicacions forestals de la zona. Un metre de neu, quantioses pluges i forts vents van provocar el trencament de milers de branques i la caiguda d’altres tants arbres. Aquestes restes, unides a l’augment de la vegetació per les precipitacions primaverals, han convertir les serres de l’interior alacantí en un polvorí cara a l’estiu. Netejar una superfície tan gran és complicat, i més encara si la seua titularitat és privada.

Aquest tema preocupa i molt a l’Ajuntament d’Onil, que ha proposat crear un Pla Forestal capaç de gestionar el manteniment i la cura dels seus paratges forestals durant la propera dècada. El pla naix de la necessitat de regular l’eliminació de restes vegetals a un terreny que és totalment privat. Els propietaris tenen, per llei, l’obligació de mantenir els terrenys en condicions per a evitar incendis, cosa que no sempre és possible. Per això, des del Consistori han contactat amb una empresa de biomassa que sospesa ara si la superfície a netejar li és rentable.

La gran superfície de la que hauria d’extraure fusta i vegetació aquesta mercantil podria significar un cost zero per als propietaris a canvi de cedir l’explotació d’eixes restes. Totes elles es convertirien en biomassa, suposant una energia verda i poc contaminant. Ho faria durant 10 anys a mode de concessió, amb la que han d’estar d’acord tots els propietaris. La resposta de l’empresa arribarà cara a la propera setmana, tot i que la predisposició dels propietaris de terrenys a la Serra d’Onil és positiva cap a aquesta fórmula. Alguns d’ells, per altra banda, ja han dut a terme tasques de manteniment a les seues parcel·les, moltes de les quals requereixen de maquinària especialitzada al trobar-se en escarpats barrancs.

A banda de la posició de la mercantil respecte a la proposta colivenca, també resta el vist i plau de la Generalitat Valenciana cap a aquesta iniciativa orientada a protegir l’entorn natural de la vila de les nines.