Home Alcoià Puig vaticina que juny serà “clau” en la immunització amb 1,3 milions...

Puig vaticina que juny serà “clau” en la immunització amb 1,3 milions de dosis contra la Covid19

402
0
SHARE

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat en Les Corts que, durant el mes de juny -que serà “clau” en el procés de vacunació- s’administraran 1,3 milions de dosis, el que farà possible que al almenys el 55% de la població valenciana a vacunar tinga ja, com a mínim, la primera pauta inoculada; i que al voltant del 30% estigui completament immunitzada.

Puig ha indicat en la sessió de control que el sistema sanitari valencià ha estat capaç d’assumir el repte de la vacunació massiva, cosa que es reflecteix també en el fet que, fins ara, més d’1,7 milions de valencians i valencianes hagin rebut a el menys una dosi.

El president ha anunciat també 6.500 noves contractacions de reforç de personal sanitari per a aquest estiu, que aniran fonamentalment dirigides a l’Atenció Primària i d’Urgències de les zones turístiques i al pla de vacances. Paral·lelament, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública renovarà 6.050 contractes de reforç Covid fins al 31 de desembre, amb una inversió de 140 milions d’euros. La inversió total de Sanitat per activar el pla de vacances i el pla de reforços d’estiu és de 64 milions d’euros.

En concret, el pla de vacances té prevista una inversió de 59,6 milions d’euros, fet que suposa 1,9 milions més que l’any anterior, per a la contractació de més de 6.000 professionals que cobriran les vacances de personal de sistema sanitari públic en el període comprès entre l’1 de juliol i 30 de setembre, i el pla de reforços d’estiu, dirigit a reforçar les zones amb més afluència turística, suposa una inversió de 4,5 milions d’euros, destinats a la contractació de prop de 500 professionals.

Estimacions per a la temporada turística

Davant l’inici de la temporada turística, Puig ha avançat a més que, segons les estimacions de Turisme Comunitat Valenciana, l’obertura de fronteres i la recuperació dels viatges internacionals podria suposar l’arribada de més de dos milions de turistes d’altres països entre els mesos de juny i setembre, “més del doble que l’any passat”. Pel que fa al turisme de caràcter estatal, la previsió és superar en 500.000 persones les dades de l’any passat i arribar gairebé als 7 milions de visitants amb residència a Espanya.

El president ha assenyalat que la Comunitat es troba “davant d’un nou escenari en el qual Espanya ha obert les fronteres al turisme estranger i amb l’expectativa que el Regne Unit elimine les restriccions per viatjar a Espanya”. En aquest sentit, ha recordat la seva reunió amb l’ambaixador britànic a Espanya, Hugh Elliot, d’aquesta setmana per traslladar-li la petició que el Regne Unit territorialice les condicions per desplaçar a Espanya i tingui en compte les bones dades epidemiològiques de la Comunitat Valenciana.

A la via ràpida de la recuperació econòmica i social Puig ha assenyalat que el sacrifici i la responsabilitat de la societat valenciana han permès frenar la Covid19 a la Comunitat Valenciana i situar-la com el territori amb menor incidència d’Europa, el que fa estigui en les millors condicions per afrontar l’inici de la temporada estival i liderar la recuperació econòmica. “Tot aquest esforç previ a qualsevol recuperació ens ha situat ja en la via ràpida de la recuperació econòmica i social”, al costat dels territoris que van a liderar el creixement i l’ocupació en 2021, ha indicat Puig, que s’ha remès a les projeccions de les principals entitats financeres i d’anàlisi econòmica que així ho acrediten.

En aquest sentit, ha al·ludit a l’informe de l’BBVA, que col·loca a la Comunitat en posicions destacades en creixement econòmic i creació d’ocupació. A més, ha recordat que també aporten evidències que la Comunitat Valenciana ha suportat millor que altres territoris l’impacte de la pandèmia organismes com la Airef, que en el seu últim informe sobre l’evolució de l’PIB durant el primer trimestre del 2021, estableix que l’economia valenciana, tot i la tercera onada i les mesures de protecció adoptades, va resistir millor que l’espanyola. De fet, va ser una de les quatre comunitats on va créixer el PIB.

En particular, va ser la tercera que més va créixer en el primer trimestre (0,33%) d’aquest any, mentre a Espanya va caure un 0,5% i a Madrid, un 1,2%. A més, també ha assenyalat que entre abril de 2020 i abril de 2021, la desocupació va créixer menys a la Comunitat que a Espanya -1,8%, enfront de 2,1%- “i molt menys que altres territoris: set punts menys que Madrid”. I ha apel·lat també al fet que a l’abril les afiliacions a la Seguretat Social van créixer per primera vegada després de 12 mesos de caiguda, amb un augment del 4,4%, enfront de la mitjana d’Espanya (3,2%).

Puig ha aportat altres dades com el comportament del comerç exterior entre gener i març, període en el qual la Comunitat Valenciana va ser la segona autonomia més exportadora d’Espanya, i va liderar el rànquing de creació empreses exportadores el 2020 en el sector agroalimentari. A més, l’index de producció industrial, tal com ha recordat, va augmentar un 19,5% al març de 2021 pel que fa a el mateix mes del 2020, quatre punts per damunt de la mitjana (15,1%), segons dades oficials de l’INE, i, en el que va d’any, és la quarta que més ha crescut, per davant de Madrid.