Home Alcoià Quasi tot l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla, en alerta sanitària per les altes temperatures...

Quasi tot l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla, en alerta sanitària per les altes temperatures aquest cap de setmana

642
0
SHARE

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha activat l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39 graus) o vermell (risc extrem) a 13 zones termoclimáticas de la Comunitat Valenciana. Són les àrees 1,7, 8, 10, 11, 15, 16, 17, 21, 22, 23, 25 i 26, que corresponen a un total de 169 municipis de la Comunitat Valenciana. Entre les localitats de la muntanya alacantina afectades estan Balones, Facheca, Famorca, Alcoleja, Benasau, Benifallim, Benifato, Benimassot, Quatretondeta, Penàguila, Tàrbena, Tollos, Alfafara, l’Alqueria d’Asnar, Agres, Alcocer de Planes, Alcoi, Almudaina, Banyeres de Mariola, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, Gorga, l’Orxa, Millena, Muro de Alcoy, Planes, Bocairent, Ibi, Castalla, Onil i Tibi.

Recomanacions davant la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’activi el protocol per advertir a la població sobre riscos potencials. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables: gent gran, amb malalties cròniques, els que treballen exposats a altes temperatures, dones embarassades, menors d’edat així com col·lectius fràgils des del punt de vista socioeconòmic.

Es recomana evitar sortir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia -entre les 12 i les 16 hores-, protegir-se amb crema solar, buscar llocs frescos i a l’ombra, utilitzar roba ampla, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. A la llar, s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals a les façanes exposades a el sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

A més, quan s’atura o el cotxe a la via pública, mai cal deixar ni a persones ni animals perquè en el seu interior s’assoleixen temperatures molt elevades. Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tingui set; evitar el consum d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars abundants i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Principals riscos per a la salut

Davant temperatures extremes, cal prestar atenció, i tractar de prevenir cremades solars, rampes musculars, l’esgotament per calor i el cop de calor. Per evitar cremades, es recomana usar cremes de protecció solar elevada i passar poc temps a el sol. Davant les rampes musculars per activitat física excessiva o elevada sudoració, cal suspendre l’activitat i descansar en un lloc fresc. No ha de participar en cap activitat física intensa de llarga durada i cal beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes. Si les rampes duren més d’una hora, cal acudir a centre de salut.

Els principals símptomes de l’esgotament per calor són mal de cap, cansament, debilitat, marejos, nàusees o desmai. Per contrarestar-ho, cal descansar en un lloc fresc, beure sucs diluïts en aigua o begudes per a esportistes i acudir a centre de salut si els símptomes duren més d’una hora. El cop de calor pot ser greu perquè el cos és incapaç de regular la seva temperatura, que es va incrementant ràpidament i pot arribar als 40,6ºC.

Els símptomes principals són: calor, sequedat i pell vermella, pols ràpid, dolor intens de cap, confusió i pèrdua de consciència. Davant d’aquesta situació, s’ha de trucar a urgències i, mentre s’espera, refredar el cos, romandre en una habitació fosca, posar draps d’aigua freda sobre el cos o donar-li un bany o dutxa freda.