Home Alcoi Quatre administracions acorden habilitar 50 quilòmetres de la Via Verda entre Alcoi...

Quatre administracions acorden habilitar 50 quilòmetres de la Via Verda entre Alcoi i Gandia

0
SHARE

Generalitat Valenciana, les diputacions d’Alacant i València i el Consorci de les Comarques Centrals han acordat treballar conjuntament per a enllestir el projecte de Via Verda entre les ciutats d’Alcoi i Gandia. Infraestructures treballa ara en un informe que detecte els treballs a desenvolupar sobre 50 quilòmetres de trajecte de l’antic Tren dels Anglesos per a convertir-lo en atractiu turístic per a la zona.

 

Fa ara 125 anys que les comarques de l’interior de la província d’Alacant van estrenar un dels primers mitjans de comunicació que les unia amb la costa de la Safor. El conegut com a Tren dels Anglesos va crear una de les primeres destinacions turístiques dels veïns de les comarques interiors, però va deixar de funcionar al 1969, i la via sobre la que circulava va quedar en desús. Des de fa anys, les localitats que travessava aquesta línia fèrria, que recorre paratges de gran bellesa, tracten de crear un eix natural sobre l’antic traçat del ferrocarril.

No obstant, no ha sigut fins aquesta setmana quan s’han donat passos ferms per a crear l’esperada Via Verda que unisca dos de les principals capitals de les comarques centrals valencianes, com són Alcoi i Gandia. Precisament és el Consorci de les Comarques Centrals Valencianes el que ha aconseguit seure en la mateixa taula a Generalitat, les diputacions d’Alacant i València i el propi consorci per a activar aquest projecte. Les 4 administracions han mostrat el seu interès en adequar 50 quilòmetres del traçat per a convertir-lo en un potent atractiu turístic i esportiu.

A hores d’ara és la Conselleria d’Infraestructures la que està donant els primers passos per a activar el projecte amb la confecció d’un estudi que detecte les actuacions necessàries per a enllestir la Via Verda Alcoi-Gandia. S’espera que el document estiga acabat a finals d’estiu per a que cadascuna de les 4 administracions assumisca les seus competències en el projecte. Es tracta d’un dinamitzador econòmic per a les poblacions que travessa la línia fèrria capaç d’atraure visitants, i per tant, despesa, a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i La Safor.

El de la Via Verda Alcoi-Gandia és el primer projecte en el que treballen conjuntament els 4 ens administratius, pel que podria crear un precedent en quant a la posada en marxa d’aquest tipus d’iniciatives que afecten a diversos territoris.