Home Alcoi Recuperació documental, il·luminació per al riu Riquer i una gravació audiovisual s’emporten...

Recuperació documental, il·luminació per al riu Riquer i una gravació audiovisual s’emporten els Premis Alcoi Llançadora

239
0
SHARE

L’Ajuntament d’Alcoi, a través de l’IVAM-CADA Alcoi, va posar en marxa el programa de premis de creació i investigació en arts contemporànies ‘Llançadora’ que es convoquen amb caràcter bianual. El Jurat ha atorgat a aquests tres projectes la major puntuació entre els 59 presentats.

Els projectes de Luisa Pastor, Ferran Gisbert i Paloma Orts han sigut els més valorats pel jurat dels ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora’. Aconsegueixen 10.000 euros cadascú per dur a terme el seu projecte.

Luisa Pastor, nascuda a Alacant l’any 1977, viu a Monforte del Cid, és Doctora en Belles arts amb premi extraordinari de doctorat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. El títol del seu projecte és ”Todo lo sólido se desvanece en el aire’. Tracta a través d’un procés desconstructiu, que siga capaç d’intervindre una sèrie de documents antics i registres de comptabilitat de la ciutat d’Alcoi. La seua intenció és crear una instal·lació, a partir d’un assemblatge de diferents peces grans de paper, amb la superposició de diferents plans i fragments inconnexos, una col·lecció d’escultures de paper de gran grandària, suspeses dins d’una armadura de metall i cristall. Al mateix temps, amb la totalitat de les fulles d’un llibre comptable i manuscrit de la ciutat d’Alcoi, es pretén construir una estructura arquitectònica en suspensió de cel·lulosa, a partir de la juxtaposició d’una pluralitat de fulles soltes, a manera de teulada de dos aiguavessos.

Ferran Gisbert Carbonell va nàixer a Alcoi l’any 1982. En l’actualitat resideix a Lima i exerceix funcions de tallerista en el ‘Colegio Áleph’. Imparteix classes en la Universitat d’Enginyeria i Tecnologia (UTEC). És Llicenciat en Belles arts, Màster Universitari en recursos culturals, anàlisis de polítiques i producció de projectes.

La seua proposta es titula ‘Som un paisatge’, proposa il·luminar els tres-cents metres de les aigües del riu Riquer que corren pel llit situat sota el Pont Maria Cristina. Per a això s’utilitzaran mil llums flotants led color blau alimentades amb energia solar que es depositaren a l’interior del llit del riu. Cadascun d’aquests dispositius estarà embolicat amb una xarxa confeccionada mitjançant tècniques tèxtils artesanals pels diferents públics del museu. Aquest tèxtil artesanal permetrà que suren al mateix temps que les mantindrà fixades en el mateix punt durant el temps programat per a la instal·lació. Així mateix en la part baixa del recorregut intervingut serà instal·lada una xarxa que impedisca la pèrdua d’algun element i per tant la causa de danys en el medi ambient.

Paloma Orts, va nàixer a Alcoi en 1990. És un artista visual especialitzat en l’art d’acció. Recrea i registra l’essència de les relacions interpersonals, així com les formes del subconscient col·lectiu i individual, mitjançant ritus performatius i registres arxivístics. De xicoteta s’inicia amb la música clàssica, titulant-se als 18 anys en piano-forte. Seguidament, emprén els seus estudis en pintura que la porten a estudiar Belles arts; primerament en UAL (London) i posteriorment en la UMH (Altea) i en la UB (Barcelona).

Pel que respecta al seu projecte, ‘El vol de les Ànimes’, sobre un camp de blat, dones en cercle assegudes en cadires de vímet, alçaran un cant coral (acompanyat d’un piano) a les ànimes difuntes, per tal d’ajudar-les en el seu trànsit. Aquesta acció serà enregistrada visual i sonorament, per tal de ser projectada en la sala expositiva. A l’entrar a la sala, l’espectador es trobarà amb tota una sèrie de plomes suspeses en l’aire, com si es tractara d’un galliner revolt.

Cal recordar que en total es van presentar 59 persones als ‘Premis Ciutat d’Alcoi Llançadora. D’aquestes 21 són de la ciutat d’Alcoi, 12 de la resta de la província d’Alacant i també 12 de València. A més hi ha 4 de Barcelona, 2 de Castelló i Cartagena i un de Còrdova, Gijón, Osca, Illes Balears, Salamanca i Sevilla. Hi ha 18 més que en la primera edició, que en van ser 41.