Home Destacats Sanitat activa alerta per a demà per calor en gran part de...

Sanitat activa alerta per a demà per calor en gran part de la Comunitat Valenciana

312
0
SHARE

Hi haurà nivell extrem en 14 zones termoclimàtiques i s’aconseguirà nivell taronja en altres sis. Es recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia i protegir-se el cap.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions de l’empresa especialitzada en meteorologia i canvi climàtic METEOCLIM, ha activat per a demà l’alerta sanitària per nivell roig (risc extrem) i nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39°) en pràcticament totes les zones termoclimáticas de la Comunitat Valenciana.

Aquest augment de temperatures ha provocat que s’activi el protocol per a advertir a la població sobre els riscos que pot ocasionar aquesta situació. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor: les persones majors, les persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com els xiquets i les xiquetes.
Es recomana evitar ixir al carrer en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret. A casa s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques.
Finalment, s’insta la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tingui set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

Des de METEOCLIM diàriament elaboren mapes de risc amb les previsions de temperatura durant tres dies consecutius en les 29 zones termoclimáticas que hi ha establertes en la Comunitat Valenciana. En aquests mapes s’indica el nivell verd, groc, taronja o vermell (normal, moderat, alt i extrem) que marca una sèrie d’actuacions i intervencions per part de Sanitat en funció del risc.
Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem (taronja o vermell) almenys dos dies consecutius.

En quant a la durada d’aquest episodi d’altes temperatures, efectivament serà curta, per al dimarts s’espera que les masses d’aire més fresques procedents de l’Atlàntic provoquen un descens notable dels termòmetres, recuperant els valors propis d’aquesta època de l’any.
No obstant això, per al dilluns es preveu una pujada de temperatures significativa. Les mínimes rondaran els 23-25 °C en àmplies zones d’Alacant i sud de València, superant els 20-21 °C també en altres àrees de la Comunitat.
Les màximes seran en les quals es notarà més l’ascens tèrmic. S’espera que superen els 38 °C en àmplies zones de la meitat sud i centre de la Comunitat, aconseguint els 43-45 °C a l’interior i litoral sud d’Alacant, a més d’en el sud de València. A Castelló es preveuen màximes entre 33-37 °C.

En quant a altres factors, esperem cels generalment poc nuvolosos (sense precipitació), amb intervals a primeres hores (que faran pujar les mínimes localment, sent més probable en el litoral sud). El vent bufarà de component oest moderat, excepte en el litoral, on es mantindrà la direcció aquest fins a la segona meitat de la vesprada. La humitat relativa se situarà entre els 20-40% en general, podent superar els 50% només en zones de la costa.