Home Alcoi Sanitat dona per tancat el brot de Covid19 més mortífer de la...

Sanitat dona per tancat el brot de Covid19 més mortífer de la Comunitat a la Domus Vi d’Alcoi

757
0
SHARE

La Conselleria de Sanitat Universal ha donat oficialment per clausurat el brot de coronavirus detectat al inici de la pandèmia a la residència de la Tercera Edat privada Domus Vi d’Alcoi. Aquest episodi ha resultat ser el més mortífer dels registrats en els geriàtrics valencians, ja que el virus ha segat la vida de 73 dels 140 usuaris del centre. El tancament del brot suposa la retirada del personal adscrit al Departament de Salut d’Alcoi que estava gestionant la residència, que es dedicarà ara a establir els torns de vacances per als sanitaris que presten servei a les comarques.

Tres mesos i mig han transcorregut des que s’encetara a la ciutat d’Alcoi un dels episodis més dramàtics que ha deixat la pandèmia de coronavirus no sols a l’interior de la província d’Alacant, sinó a tota la Comunitat Valenciana. Durant les primeres setmanes de la crisi sanitària, es detectava un brot de Covid19 a la residència geriàtrica privada Domus Vi, ubicada al carrer Oliver d’Alcoi. La infecció afectava tant a personal com a usuaris de centre, tots ells majors i, per tant, pertanyents al sector poblacional de major risc pel virus.

Tot i l’ocultació inicial de les xifres per part de la Conselleria de Sanitat Universal, els propis familiars de les persones ingressades al centre han anat comunicant dades relatives a la incidència de la malaltia. Un fet que ha permès dur a terme un seguiment de la situació a una infraestructura en la que han mort 73 dels 140 usuaris a causa de la pandèmia. Es tracta de la residència que major mortalitat ha registrat a tota la Comunitat Valenciana i una de les més afectades percentualment a Espanya. Ara, més de 110 dies després, Sanitat Universal ha donat per tancat el brot.

Aquest tancament ja s’ha arribat a anunciar en dates passades, tot i que l’aparició de nous positius va obligar a retirar eixa decisió. Ara, les darreres proves han donat com a resultat 3 únics positius residuals, dos dels quals són treballadors del centre i un tercer usuari. Segons Sanitat, tots ells han superat la infermetat i tenen anticossos al seu organisme, fet que permet el tancament oficial del brot. La decisió suposa la retirada dels dos metges i 15 professionals sanitaris que el Departament de Salut d’Alcoi havia destinat a la Domus Vi per a controlar el brot. El propi departament assolirà eixe personal per a quadrar les vacances dels sanitaris després de tres mesos i mig de pandèmia.

I tot mentre ni la Plataforma d’Afectats de la Domus Vi, ni l’Ajuntament d’Alcoi ni l’oposició alcoiana estan disposats a que el cas quede en un calaix. Tots han demanat a la Fiscalia que investigue el per què de la virulència del brot a la residència alcoiana. Els familiars dels usuaris inclús han anunciat accions legals per a establir responsabilitats després de que més de la meitat dels usuaris perderen la vida contagiats per coronavirus al centre.

Per la seua banda, el PP, principal partit de l’oposició a Alcoi, portarà al plenari d’aquest divendres una moció per a que l’Ajuntament demane a Sanitat que investigue les conseqüències que pot tenir la situació que han passat per als majors usuaris del la residència del carrer Oliver alcoià.