Home Alcoi Torna la Mostra de Teatre d’Alcoi amb la major quantitat d’espectacles i...

Torna la Mostra de Teatre d’Alcoi amb la major quantitat d’espectacles i companyies de la seua història

75
0
SHARE
Imatge que identifica a la Mostra de Teatre d'Alcoi.

Calfa motors la XXXI edició de la Mostra de Teatre que se celebra en Alcoi entre el 23 i el 27 de maig en 9 espais diferents, i que es constitueix com l’edició amb més espectacles i companyies de la seua història. Cinc dies als quals cal afegir els dos de premostra previstos per al dissabte 21 i diumenge 22 i amb tots els gèneres i temàtiques possibles.

Miquel Santamaria, director de la Mostra, ha volgut insistir en la varietat d’espectacles i en la recuperació absoluta del format prepandèmia amb funcions per a tots els públics, estrenes absolutes i presència de companyies de 9 autonomies de l’Estat espanyol. Segons Santamaria, la Mostra “ofereix la programació més extensa fins ara, amb cinc dies intensos i una premostra de cap de setmana. Són 29 companyies i 32 funcions, amb espectacles de tots els formats, de tots els gèneres i per a tots els sectors de públic. Comptem, com a objectiu declarat, amb una meitat de propostes valencianes i hem pogut afegir l’altra meitat de huit territoris autonòmics diferents, de manera que també és la més variada des del seu inici fa ara 32 anys”.

També es recupera l’espectacle al carrer i formats molt innovadors. A banda dels Teatres Calderón, Centre Cultural, Principal i dels Salesians, hi haurà dansa, teatre, circ i altres performances en el Passeig de Cervantes, el pati i l’interior de l’edifici IVAM-CADA, la Plaça de Ramón i Cajal, el parc de la Glorieta, la Sala Ágora i la Fundació Mutua Levante.

Es tracta de la Mostra més nombrosa en espectacles perquè també ha estat la que més propostes ha rebut. En total, més de 700 companyies de tipologia variadíssima han demanat participar d’aquesta 32 edició. Així que es podrà admirar teatre de text, musical, circ, dansa, titelles, carrer, familiar, drama i comèdia, actualitzacions de clàssics, conflictes identitaris o socials

Festival teatral

Santamaria ha volgut destacar que, tot i ser una mostra oberta al públic d’Alcoi, comarca i la Comunitat Valenciana, l’origen i motivació és la de ser un festival expositor de companyies i espectacles per a programadors i distribuïdors, i també un fòrum de debat per al sector de les arts escèniques amb la celebració de múltiples activitats professionals.

De fet, de les vora 250 persones inscrites, el 45 per cent són programadors de sales, festivals i fires. El 20 per cent es corresponen amb empreses de distribució d’espectacles i la resta de companyies, professionals, premsa i crítica. Els hotels de la ciutat i la comarca estaran plens de gom a gom i Alcoi tornarà a convertir-se en el centre neuràlgic de les arts escèniques de la Comunitat Valenciana.

El 50 per cent de les companyies participants són de la Comunitat Valenciana i la resta procedeixen de Catalunya, Illes Balears, Castella i Lleó, Madrid, Euskadi, Aragó, Múrcia i Galícia. Els espectacles programats al Teatre Calderón i al Principal estaran oberts al públic en general amb uns preus més que accessibles d’entre 6 i 10 euros. El Teatre Salesians acollirà les funcions escolars.

Quant a demanda dels professionals, l’organització té peticions per a més de 3.000 als teatres i una quantitat similar está disponible per al públic, a més d’haver espectacles de lliure accés de carrer. En espais més reduïts -com l’Àgora i el Centre Cultural- hi ha invitacions disponibles també per al públic alcoià, fins completar l’aforament, i es podràn recollir a la taquilla central del Teatre Calderón a partir de la setmana vinent.