Home Alcoià Tres membres d’una banda de lladres professional son detinguts a Ibi pel...

Tres membres d’una banda de lladres professional son detinguts a Ibi pel presumpte robatori de catalitzadors

603
0
SHARE

La Guàrdia Civil d’Alacant, dins del pla establert per evitar i prevenir el robatori de catalitzadors de vehicles, ha desenvolupat l’operació Catabul. S’ha procedit a la desarticulació i la detenció de tots els membres d’un grup criminal itinerant especialitzat a robar aquest tipus de dispositius. L’autoritat judicial competent ha decretat l’ingrés a la presó del capitost de la banda i de l’encarregat de l’aparell logístic.

Al mes de gener la Guàrdia Civil va tenir coneixement d’un increment en els delictes relacionats amb la sostracció de catalitzadors als municipis de Villena i Novelda, per la qual cosa van donar inici a l’operació Catabul. Aquests robatoris s’han produït també a localitats de la muntanya alacantina.

En una primera fase, els agents després d’analitzar de forma minuciosa tota la informació obtinguda, van arribar a la conclusió que estaven davant d’una organització criminal d’àmbit nacional que operava des del districte madrileny de Puente Vallecas. Per completar les dades dels membres identificats, es va sol·licitar informació a l’Agència de la Unió Europea per a la Cooperació Policial (Europol).

Modus operandi, organització i jerarquia

Els membres designats per robar els dispositius es desplaçaven setmanalment per tota la geografia espanyola. S’allotjaven en hotels apartats per poder actuar la mateixa nit a diverses localitats limítrofes, i disposaven d’un conductor que no dubtava a elevar la velocitat del vehicle fins als 180 km/h per via interurbana. A la cúspide de l’organització, hi havia el líder i, just per sota, l’encarregat de l’aparell logístic, el qual es dedicava a adquirir els vehicles utilitzats i a reservar els allotjaments.

L’alt grau d’especialització de la banda va quedar evident tant en la manera de desenvolupar l’activitat delictiva com en les tècniques que feia servir per intentar evadir l’acció policial. Amb la finalitat d’obstaculitzar els seguiments policials, els membres de la banda anaven alternant sortides d’Espanya amb destinació a altres països d’Europa. Un cop identificats tots els membres de la banda i obtinguts els indicis necessaris per acreditar la participació de tots en els delictes comesos, el dia 24 de maig passat es va realitzar la fase d’explotació de l’operació.

Detinguts a Ibi

D’una banda, els agents van fer dos registres al barri madrileny de Puente Vallecas, un en un edifici on tenien la base d’operacions i un altre en un local proper on guardaven les eines utilitzades per als robatoris i material sostret. De manera simultània, en un hotel de la localitat d’Ibi, els agents van detenir tres membres de la banda quan tornaven de robar diversos catalitzadors.

D’ambdós registres els agents van intervenir diverses eines utilitzades per als robatoris, 70 grams de metamfetamina de vidre, diversos terminals de telefonia mòbil, cinc vehicles de gamma mitjana, 17.000 dòlars americans i altres quantitats econòmiques en diverses divises. L’endemà al municipi de Quintanar de l’Ordre (Toledo), es va realitzar una inspecció en una finca freqüentada per la banda, trobant-se un viver il·legal de gossos. Es van intervenir 12 gossos de les races american bully i pastor alemany txec.

L’operació s’ha saldat amb la detenció de tots els membres de la banda, cinc homes, tots de nacionalitat romanesa i d’edats compreses entre els 20 i els 47 anys i amb antecedents per fets similars. Se’ls imputen el delicte de pertinença a grup criminal, 150 delictes de furt i un delicte contra la salut pública per tràfic de drogues, a més s’han aixecat diverses actes administratives per exercir l’activitat de cria de gossos sense les autoritzacions administratives corresponents.

D’una banda, el Jutjat de Guàrdia i Instrucció de Madrid va decretar l’ingrés a la presó del líder i del cap de l’aparell logístic que van ser detinguts a Madrid, mentre que els tres detinguts a Ibi van ser posats a la disposició del Jutjat de Guàrdia i Instrucció d’Ibi, decretant la llibertat provisional de tots ells amb la imposició de mesures cautelars. S’han pogut aclarir robatoris a les províncies d’Àlaba, Albacete, Alacant, Astúries, Badajoz, Castelló, Huelva, Jaén, La Rioja, Lugo, Múrcia, Salamanca, Santander, Tarragona i València.

Mòbil dels delictes: l’augment de preu del metall

De forma paral·lela, els agents han posat a disposició judicial més de 10.000 catalitzadors de dubtosa procedència, i alguns estan relacionats amb els detinguts, per la qual cosa no es descarten que apareguin més afectats. La funció principal dels catalitzadors dels nostres vehicles és reduir la contaminació produïda en expulsar els gasos a l’exterior. L’augment dels robatoris d’aquestes peces ha estat degut a l’augment dels preus dels metalls que el componen, com el pal·ladi i el platí, que actualment el preu del gram sobrepassa els 50 i 30 euros respectivament.