Home Destacats Un home de 61 anys i origen holandés, detingut per causar un...

Un home de 61 anys i origen holandés, detingut per causar un incendi forestal a Tibi al mes d’abril

774
0
SHARE

La Guàrdia Civil d’Alacant ha investigat a un home per un delicte d’incendi forestal per imprudència greu, que va cremar dues hectàrees de massa forestal a una partida rural de Tibi el passat mes d’abril. En el matí d’el passat 1 d’abril, la Guàrdia Civil d’Alacant va tenir coneixement de l’inici d’un incendi en una zona rural de el terme municipal de Tibi. A causa de les circumstàncies meteorològiques, en poques hores el foc es va propagar per diverses parcel·les confrontants.

Quan es va aconseguir extingir, ja havia quedat completament calcinada una superfície forestal de dues hectàrees. La Patrulla de Protecció de la Naturalesa de Monòver, que s’havia desplaçat fins al lloc dels fets tan aviat com es va tenir coneixement de l’inici, va realitzar les primeres indagacions, i va instruir unes primeres diligències des del quarter de Castalla.

Posteriorment, l’informe emès per l’agent mediambiental de la Generalitat Valenciana, va determinar que l’incendi, de naturalesa forestal, s’havia iniciat per un presumpte abocament en combustió que, a l’ésser llançat sobre la vegetació, va provocar que aquesta es inflamés. Per aquest motiu, l’Equip d’Investigació de Servei de Protecció de la Naturalesa d’Alacant, unitat dedicada a la investigació dels delictes mediambientals, es va fer càrrec de la instrucció de l’operació, a l’objecte d’aclarir l’origen de l’incendi i localitzar els possiblse autors.

Els agents de SEPRONA van esbrinar que el residu que va iniciar el conat, probablement brases i cendres encara candents, havien estat abocades per l’habitant d’un habitatge pròxima, sense intenció de provocar el dany. La determinació de les causes, es va realitzar amb la col·laboració de la Brigada d’Investigació d’Incendis Forestals (BIIF) de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

També és de ressenyar la importància que ha tingut en aquesta àrdua investigació, que ha durat diversos mesos, la inestimable col·laboració ciutadana. Per aquests fets, ha estat investigat un home de 61 anys de nacionalitat neerlandesa, com a suposat autor d’un delicte d’incendi forestal per imprudència greu. Les diligències han estat posades a disposició de Jutjat d’Instrucció d’Ibi, que entén de la causa.

El delicte d’incendi d’una muntanya o massa forestal, està castigat segons l’article 352 del vigent Codi Penal amb penes de presó d’un a cinc anys i multa de 12 a 18 mesos. Si bé l’article 358 estableix una pena inferior en grau per al qual per imprudència greu provoque el delicte d’incendi forestal, si s’hagués posat en perill la vida o la integritat física de les persones, podria ser castigat amb la pena de deu a vint anys de presó, d’acord amb el que estableix l’article 351.

El treball realitzat pel Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil al voltant dels incendis té com a finalitats fonamentals, a més de la de repressió del delicte, la important tasca preventiva. Durant els mesos considerats d’especial risc d’incendi, el servei de les diferents unitats del SEPRONA es planifica tenint especialment en compte aquesta tasca.

Des de la Guàrdia Civil es fa una crida als ciutadans, ja que la seva col·laboració és fonamental en la lluita contra el foc. És molt important estar atents als períodes de més risc. En cas d’observar un possible conat, o alguna conducta sospitosa de causar-lo, se’ls recomana que ho comuniquin el més aviat possible.