Home Alcoià Una nova DANA posa en alerta groga per pluges a les comarques...

Una nova DANA posa en alerta groga per pluges a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia

929
0
SHARE

L’arribada d’un nou episodi de precipitacions fruit d’una nova depressió aïllada en nivells alts (DANA) ha provocat l’activació d’alertes per precipitacions a l’interior alacantí. L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla registren des de la vesprada d’aquest dilluns 21 d’octubre i fins la vesprada de dimarts alerta groga per precipitacions que podrien deixar 20 l/m2 en una hora. L’epicentre de la DANA no està, en aquesta ocasió, damunt de terres alacantines.

El relatiu calor que encara manté la terra després del pas de l’estiu, unit a l’entrada de borses d’aire fred en altura sobre la Península Ibèrica, estan darrere de la creació de les depressions aïllades en nivells alts, més conegudes com a DANA. Aquest fenomen és el que va provocar a mitjans de setembre les tremendes inundacions que encara hui són visibles a comarques com la Vega Baixa. L’interior alacantí no es va veure tant perjudicat per les pluges torrencials, tot i que sí es van produir destrosses, especialment a localitats del Comtat.

Un mes després d’aquell episodi, la muntanya alacantina s’enfronta de nou a altra DANA. La seua entrada està prevista per a les darreres hores de la jornada de dilluns, tot i que la principal àrea d’acció serà el nord-est peninsular. Per això, l’Agència Estatal de Meteorologia ha activat per a les jornades d’aquest dilluns 21 i dimarts 22 alertes meteorològiques groga i taronja respectivament. Al llarg d’aquestes dos jornades està prevista la presència de vents de llevant, units a l’aire gelat en altura que, una vegada es troben els núvols amb accidents geogràfics en interior, podrien descarregar més de 20 l/m2 per hora, especialment durant la jornada de dimarts.

Les variacions respecte a la passada setmana ja s’han fet presents amb una notable davallada de les temperatures ja des de diumenge. L’alerta per precipitacions quantioses a males penes durarà 24 hores a l’interior alacantí, una zona que, degut a la seua orografia, rep les precipitacions que entren des del mar gràcies als vents de Llevant. Uns vents que fan que el Comtat reba les majors quantitats de precipitació, degut a que en aquesta comarca tenen entrada els núvols des del Mediterrani.

A partir del migdia de dimarts es retira l’alerta creada per una nova DANA que tindrà la seua major àrea d’influència a terres catalanes i de la cornisa nord.