Home Beniarrés Vàries poblacions del Comtat detecten un repunt de la natalitat i demanen...

Vàries poblacions del Comtat detecten un repunt de la natalitat i demanen serveis de pediatria setmanals

663
0
SHARE

El despoblament és des de fa anys una de les principals preocupacions de les administracions. Aquelles zones més relacionades amb el medi rural, composades per poblacions amb pocs habitants i relativament lluny de ciutats de rellevància porten temps denunciant que perden habitants. Una realitat que desemboca en menys serveis, ja que molts d’ells deixen de ser rentables per a qui els presta. Així, moltes localitats de la comarca del Comtat, que compleixen aquestes característiques, han fet de la lluita per uns serveis dignes una de les seues principals reivindicacions.

Aquesta situació ha sigut una comú durant els darrers anys, però la pandèmia de coronavirus també pareix estar modificant aquesta realitat. De fet, algunes poblacions del Comtat estan detectant un repunt en el nombre de nous empadronaments, naixements i compres d’immobles des de l’arribada de la Covid19. Les circumstàncies d’aïllament social, la possibilitat de teletreballar i la fugida de moltes persones de les ciutats cap al camp està fent que poblacions com l’Orxa, Beniarrés o Gaianes estiguen notant un canvi de paradigma poblacional durant els darrers mesos.

A totes elles estan prenent-se mesures durant els darrers anys per a fer-les més atractives per a viure. A banda d’una major qualitat de vida en torn a la tranquilitat, els ajuntaments d’aquests municipis han posat en marxa avantatges fiscals i ajudes que faciliten l’arribada de noves famílies. Aquestes iniciatives, afegides a la pandèmia, estan convertint a poblacions en risc de despoblament en opcions molt més que vàlides per a viure.

Però aquesta realitat no està veient-se compensada amb l’arribada de nous serveis, al menys pel moment. Durant els darrers mesos, totes 3 localitats han vist créixer la xifra de nous naixements i l’arribada de noves famílies amb fills. No obstant, la majoria d’elles porten any i mig sense servei de pediatria als seus consultoris. Per a obtenir-lo han de desplaçar-se a Muro, tot i que des dels 3 ajuntaments han proposat a l’Hospital Verge dels Lliris que faça arribar pediatres al menys una vegada a la setmana a aquestes localitats.

Des de Beniarrés, Gaianes i l’Orxa -a les que probablement es sumen més poblacions del Comtat properament- consideren que hi ha demanda per a activar aquest servei, al que, afirmen, caldria afegir la Unitat d’Hospitalització Domiciliària (UHD). Aquest fet, creuen des del Comtat, alleugeraria el centre hospitalari alcoià en un moment en que requereix d’espai per a atendre als pacients Covid.