Home Alcoià Xixona ultima els preparatius per a les Festes de Moros i Cristians

Xixona ultima els preparatius per a les Festes de Moros i Cristians

1032
0
SHARE

Des de dissabte 24 fins al dilluns 26, Xixona celebra els tres dies grans de les seues Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Bartomeu i Sant Sebastià, uns festejos que compten amb més de dos segles de vida, en concret des de l’any 1791, quan apareixen documentats els primers actes.

La trilogia festera s’iniciarà amb la presentació de bandes, que començarà a les 8 del matí, amb la participació de cadascuna de les bandes oficials de les diferents filaes. Després de recórrer totes elles l’avinguda de la Constitució a ritme de pasdoble, el moment més emotiu es produeix al final, quan les deu agrupacions toquen conjuntament i davant de l’Ajuntament l’himne “Festa a Xixona” de Vicente Pla, que estarà dirigit en aquesta ocasió per Hugo Chinesta, director de la Societat Musical la Lira d’Alfarp.

Després d’escoltar l’himne, a partir de les 11:30 hores, els festers es refrescaran amb la tradicional banyà pels carrers del nucli antic.

L’acte central de les Festes de Moros i Cristians es viurà el dissabte a partir de les 18 hores, quan els festers de l’any, Ricardo Planelles (Moros Verds) i Gaspar Valverde (Llauradors), pronunciïn des del balcó de la casa pòsit la consigna d’inici de l’Entrada: “per Xixona, per sant Bartomeu i sant Sebastià, que arranque l’Entrada”.

En aquest moment s’iniciarà la desfilada de les deu filaes, amb especial atenció per a les dues capitanies. La cristiana correspon enguany a la filà Contrabandistes, amb Sabina Alcaraz com capitana i Juan Jesús Gilar com a abanderat. Per part del bàndol de la mitja lluna, la capitania recau en els Moros Vermells, que celebren el seu centenari, i compten amb Álvaro Sabater com a capità i Pablo Castelló com a abanderat.

El regidor de Festes, Ricardo Mira, ha destacat que l’Entrada és un dels actes que més criden l’atenció als turistes i “amb els que més gaudim els xixonencs”. A més, ha subratllat que “és com un concert de sis hores de música festera en moviment, en el qual participen més de 2.000 persones, entre festers, músics, ballets, etc.”.

Mira també ha recordat que “per als que no puguin veure l’Entrada en persona, la Regidoria de Turisme oferirà, com en anys anteriors, la retransmissió en directe a través del web jijonaturismo.com, de la pàgina de Facebook i, aquest any com a novetat, a través de la TDT “.

El diumenge 25 d’agost és el dia de les ambaixades, ja que al matí, després de la diana, se celebraran dues, la dels Contrabandistes i la dels Pirates-Marinos, de caràcter humorístic. A mig matí tindrà lloc una de les desfilades més alegres i colorits, que és el de sortida de missa. Un cop finalitzat, les filaes es dirigiran als seus locals i donarà començament el kabileo, un acte obert a tot el públic, i en el que els no festers també tenen l’oportunitat de viure la festa des de dins.

A partir de les 17:30 hores se sentiran els primers trets de l’alardo, amb el qual es recrea la batalla entre moros i cristians i on es dispararan en total uns 100 quilos de pólvora, entre diumenge i dilluns.

El tiroteig culminarà amb l’ambaixada del moro, a les 20:00 hores, en la qual les tropes de la mitja lluna es faran amb el control del castell de la localitat. Aquest intens dia d’actes finalitzarà amb la retreta, a les 22:30 hores, una desfilada humorístic en què les filaes tiren de creativitat i humor i es disfressen.

Dilluns 26, últim dia de la trilogia festera, començarà amb la diana i amb el plat fort de la jornada, el judici sumaríssim al moro traïdor, que és l’acte genuí i emblemàtic de les festes de Xixona. Un implacable jurat haurà de jutjar Beny Beny Pepeini, el moro al qual s’acusa d’enamorar-se d’una cristiana, trair a la seva fe i revelar secrets al bàndol contrari. Després de ser conduït fins al castell i realitzar-se el judici -de caràcter humorístic-, el moro serà ajusticiat i enterrat en un solemne desfilada.

La resta de la jornada conté els mateixos actes que el diumenge, encara que en aquesta ocasió l’ambaixada servirà perquè els cristians recuperin la propietat del castell. El dia conclourà amb l’alçament de capitans del proper any i amb la tradicional processó dels patrons de la localitat, sant Bartomeu i sant Sebastià.

Nit del Soparet

Hi ha una dita popular que diu que “qui no fa la vespra, no fa la festa” -qui no fa la vespra, no fa la festa-, per això la Nit del Soparet, aquest divendres, marca l’inici de la trilogia festera, amb una desfilada a les 20:00 hores per l’avinguda de la Constitució, on es cedeix tot el protagonisme als més petits, i que inclou el concurs infantil de caps d’esquadra. A les 23 hores se celebra una altra desfilada i amb tot això els festers de Xixona arranquen el cap de setmana fester més important de l’any.