Home Ibi Ibi prepara una campanya de lluita contra el tabac per a aquest...

Ibi prepara una campanya de lluita contra el tabac per a aquest 31 de maig

1094
0
SHARE

Diumenge que ve, 31 de maig, es celebra el Dia Mundial Sense Tabac. Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament d’Ibi, juntament amb l’equip de ‘Viu Sense Tabac’ del Departament de Salut d’Alcoi, volen commemorar aquest dia, reivindicar la importància de conscienciar sobre els riscos per la salut personal i de l’entorn de l’tabaquisme, de prevenir l’inici de l’consum de tabac, i de la baixa percepció de risc de noves formes de consum, com són els cigarrets electrònics.

Declaració de l’OMS: consum de tabac i Covid19

El tabac mata en el món a més de uit milions de persones cada any. Més de set milions d’aquestes morts es deuen a el consum directe de l’tabac i aproximadament 1,2 milions a el fum aliè a què estan exposats els no fumadors. Fumar tabac és un factor de risc conegut en moltes infeccions respiratòries que augmenta la gravetat d’aquest tipus de malalties. Després de revisar diversos estudis, un grup de experts en salut pública reunit per l’OMS el 29 d’abril de 2020 va establir que els fumadors tenen més probabilitats de desenvolupar símptomes greus en cas de patir Covid19, en comparació amb els no fumadors.

La Covid19 és una malaltia infecciosa que ataca principalment els pulmons. El tabaquisme deteriora la funció pulmonar, el que dificulta que el cos lluite contra aquesta i altres malalties. El consum de tabac és més un factor de risc important de malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, el càncer, algunes malalties respiratòries i la diabetis, i les persones que pateixen aquestes malalties tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus en cas de veure afectades per la Covid19. Les dades de recerca disponibles fins a la data semblen indicar que els fumadors tenen un major risc de desenvolupar símptomes greus i de morir a causa de la Covid19.

L’OMS avalua constantment els estudis recents, inclosos aquells en què s’examina la relació entre el consum d’tabac, el consum de nicotina i la Covid19. L’OMS insta investigadors, científics i mitjans de comunicació a ser prudents i evitar difondre la idea no provada que el tabac o la nicotina podrien reduir el risc de patir Covid19. Actualment no hi ha informació suficient per confirma-mar cap vincle entre l’tabac o la nicotina i la prevenció o el tractament d’aquesta malaltia.

L’OMS subratlla la importància de realitzar estudis sistemàtics, de gran qualitat i èticament aprovats que contribueixin a millorar la salut individual i pública, i insisteix que promoure intervencions no provades pot tenir un efecte negatiu en la salut.