Home Alcoià 369.000 quilograms de tèxtil arreplegats als contenidors del Consorci Crea des de...

369.000 quilograms de tèxtil arreplegats als contenidors del Consorci Crea des de 2021

331
0
SHARE
Contenidor de tèxtil del Consorci Crea
Contenidor de tèxtil del Consorci Crea

L’aportació mitjana per habitant supera els 3,20 quilograms, sent els municipis del Camp de Mirra, Biar, Beneixama i Villena els de major aportació en relació a la seua població.

S’estableix en el servei que més del 90% dels residus tèxtils recollits tindran un segon ús, evitant el seu depòsit en abocador controlat

El Consorci de residus Crea va posar en marxa al gener de 2021 el servei consorciat de recollida selectiva de residus tèxtils (roba, calçat i altres residus tèxtils) en 9 dels 14 municipis que es van adherir a la iniciativa (Castalla, Biar, el Camp de Mirra, la Canyada, Elda, Salines, Saix i Villena) municipis en els que s’han recollit un total de 369.058 kg de residus tèxtils.

El servei es va plantejar pel consorci per a donar solució a l’elevada presència de residus d’aquest tipus que es rebien en la planta de tractament de Villena, planta que, al no estar plantejada per a la recepció d’aquest tipus de residus, no podria tractar-los adequadament. A això se sumava la possibilitat que aquests tèxtils, si eren recollits selectivament i de manera separada, podien ser reutilitzats o ben reciclats, en el marc d’una economia circular.

De fet, en el servei s’estableix que els tèxtils recollits han de destinar-se de manera prioritària a la reutilització i, quan per l’estat dels productes la reutilització no fora possible, almenys reciclar els materials presents. Amb això s’aprofita més d’un 90% dels residus recollits, evitant la seua disposició en abocador controlat.

Els municipis amb major volum de residus recollits són Elda (161.109 kg), Villena (130.101 kg), Saix (28.270 kg) i Castalla (21.149 kg).

Respecte a l’aportació mitjana per habitant, destaquen els municipis del Camp de Mirra (amb 4,28 kg/habitant), Biar (3,87), Villena (3,82), Beneixama (3,66) i
Elda (3,07).

Cal destacar l’evolució clarament ascendent dels tèxtils recollits pel sistema en 2022 enfront de 2021 que, en alguns mesos, duplica la quantitat de residu recollida respecte a l’any anterior, com és el cas dels mesos de gener i març de 2022.

En aquest sentit, les previsions apunten a un clar augment del rendiment d’aquest servei, tenint en compte sempre que “el millor residu és el que no es genera” i, per tant, la nostra prioritat com a societat ha de ser la reducció de la generació de residus (també en el cas de tèxtils); però que, en cas que siga totalment necessari descartar el seu ús, han de depositar-se preferiblement en aquests contenidors perquè puguen ser reutilitzats o reciclats de manera adequada”, tal com destaca el president del consorci, Fulgencio Cerdán.

Al servei consorciat s’han adherit addicionalment, des d’el mes de setembre passat, els municipis d’Onil i Banyeres de Mariola, amb el que un total d’11 dels 14 municipis que formen part de l’àrea de gestió del consorci disposen d’aquesta prestació.

133 contenidors

El servei pretén acostar a la ciutadania els punts de recollida de residus tèxtils perquè aquests siguen tractats adequadament, evitant que arriben a abocador controlat. Per a afavorir l’acostament dels punts de recollida a la ciutadania, ja hi ha implantats 133 contenidors distribuïts en els 11 municipis, amb una ràtio aproximada d’un contenidor per cada 1.028 habitants, una ràtio molt elevada en comparació amb altres serveis d’aquest tipus.

A més, el fet que es tracte d’un servei consorciat, prestat conjuntament en diversos municipis, aporta nombrosos beneficis en compartir-se prestacions i serveis, la qual cosa comporta unes millors condicions pel que respecta al nombre de contenidors, freqüència de recollida i buidatge de contenidors, neteja, etc.

Els contenidors tenen una capacitat de 2,3 m³ i estan dotats de totes les mesures de seguretat per a assegurar el seu correcte ús. Per part seua, la recollida selectiva i el tractament adequat d’aquests tèxtils mitjançant gestor autoritzat suposa múltiples beneficis mediambientals i econòmics.