Home Alcoià Agricultura alerta de que tot el Comtat està ja total o parcialment...

Agricultura alerta de que tot el Comtat està ja total o parcialment afectat per la xylella fastidiosa

971
0
SHARE

La plaga de xylella fastidiosa que colpeja des de fa anys els camps de l’interior alacantí i valencià continua més present que mai a la zona. La Conselleria d’Agrcultura du a terme de forma habitual controls per a detectar la presència de la bactèria a camps de les comarques alacantines del Comtat i les Marines Alta i Baixa. Una presència que no fa més que ampliar-se tot i les mesures d’eradicació establertes des de Brussel·les.

A dia de hui són 22 les poblacions de la comarca del Comtat les que tenen presència de la xylella als seus camps. D’elles, 11 -Almudiana, Balones, Benillup, Benasau, Benimassot, Fageca, Famorca, Gorga, Millena, Quatretondeta i Tollos- estan totalment afectades al seu terme municipal, mentre que altres 11 -Alcosser de Planes, Alcoleja, Alqueria d’Asnar, Beniarrés, Benilloba, Benimarfull, Cocentaina, l’Orxa, Muro, Penàguila i Planes- ho estan parcialment a alguns dels bancals del seu terme municipal.

I tot mentre els agricultors continuen demanant mesures alternatives per a acabar amb la xylella, entre les que es troba la investigació. El que tenen clar els llauradors és que arrancar arbres a un perímetre de 50 metres d’un exemplar infectat -mesura que s’ha modificat des dels 100 metres anteriors- no és la solució, ja que tampoc poden replantar-los. Tampoc les compensacions establertes per la Generalitat Valenciana són suficients per a mantenir el nivell de vida una vegada han eradicat els ametlers dels que viuen.

Davallada de preus i menys producció d’ametla

I a tot això cal sumar la situació en que es troba el cultiu d’ametla, anys enrere molt rentable. L’augment dels costos de producció degut a la major quantitat de tractaments que han de rebre els ametlers després de l’abandonament forçat pel confinament i la davallada de preus han provocat pèrdues en el sector. Sindicats com La Unió de Llauradors xifren en vora el 25% l’augment del cost de producció, agreujat per un menor preu de venda motivat, entre altres, per les importancions d’ametles californianes.