Home Alcoi Alcoi aprova en plenari el document legal del Pla Local de Residus...

Alcoi aprova en plenari el document legal del Pla Local de Residus que li permetrà avançar en la gestió correcta d’aquestos

346
0
SHARE
Plenari Municipal a la ciutat d'Alcoi, en una imatge d'arxiu.

El passat 7 d’octubre es va aprovar en plenari el Pla Local de Residus (PLR) sent una de les poques ciutats de la província d’Alacant en tindre aquest pla, document fonamental per poder avançar en la gestió correcta de residus i en consonància amb l’economia circular i l’aprofitament de recursos. El resultat de la votació va ser 17 vots a favor de PSOE, PP i Ciudadanos i 7 abstencions.

Aquest pla és una ferramenta rellevant que respecte al marc legal de referència compleix en la legislació de la Conselleria Decret 55/2019 del 5 d’abril i també amb la Llei de Residus i sòls contaminats per una economia circular, del BOE del 8 d’abril, seguint les directives també de la Unió Europea en matèria de residus.

En la memòria de serveis es fa un diagnòstic de la situació actual sobre la gestió de residus en el municipi, recollint tota la informació facilitada tant pels serveis tècnics de l’Ajuntament, com per les empreses adjudicatàries que presten el servei de recollida dels diferents fluxos, a més, aquesta informació s’ha contrastat amb un treball tècnic sobre els serveis prestats, compliment de convenis i contractes.

Una vegada tretes totes les dades corresponents i analitzades per a les diferents fraccions i tipus de residus, s’estableix una memòria de planificació per a millorar la gestió de residus domèstics assimilables establint el consum responsable, les millores en la gestió de residus, la gestió de residus avançada i l’educació ambiental com a línies d’actuació.

Desgranament de les linies d’actuació

Cadascuna de les línies d’acció es desenvolupa en blocs temàtics amb mesures i accions concretes, sent el conjunt d’aquestes mesures vinculants les que permeten establir el full de ruta a seguir des de l’administració local, en un període de temps de quatre anys.

De la primera línia cal destacar en la línia d’acció 1 Consum responsable, prevenció i reutilització, la prevenció en el desperdici alimentari, auto compostatge en jardins i comunitari en urbanitzacions, així com la prevenció en l’ús de les tovalloles humides, i sensibilització en la gestió de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEEs), voluminosos i estris, olis gastats i piles/acumuladors.

Entre les mesures de la segona trobem el desenvolupament de campanyes informatives a la ciutadania per a la recollida de l’oli, mobiliari i matalassos, RAEEs i medicaments i d’altres. A més de zones de transferència o sistema de recollida en polígons i disseminats i la implantació de la recollida porta a porta en zones concretes disseminades com el Centre i Zones Alta i en barris perimetrals com Batoi, Font Dolça i Viaducte.

A la tercera línia parlen de la millora del Servei d’informació ciutadana i revisió de l’ordenança municipal amb una taxa diferenciada de recollida de residus i millores en el control i gestió de servei. Per últim en la quarta línia es determina fer una Campanya d’educació Ambiental en la gestió de residus a través d’un Pla Municipal de Comunicació.