Home Cocentaina L’Ajuntament contestà ha d’invertir en enderrocar edificis en risc de fallida per...

L’Ajuntament contestà ha d’invertir en enderrocar edificis en risc de fallida per la negativa dels propietaris a intervindre

518
0
SHARE

La degradació dels cascs antics de cada localitat de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla és una comú a totes elles. Molts dels immobles que els composen porten segles en peu i molts anys sense estar habitats, pel que el seu estat no fa més que empitjorar. L’absència d’inversions en manteniment per part dels propietaris -ja siguen públics o privats- d’aquests edificis està darrere de l’estat en que es troben, i que a Cocentaina ha motivat una certa alarma social. De fet, existeix una plataforma –SOS Casc Antic– que porta mesos denunciant l’estat de part dels edificis del barri, alguns dels quals posen en perill als seus veïns.

La capital del Comtat té part del seu nucli urbà protegit patrimonialment degut a la seua història. L’existència de la muralla que la protegia suposa un impediment a l’hora d’escometre enderrocaments d’urgència per a evitar riscos de fallida en aquests immobles. Treballs que, quasi en la seua totalitat, ha de sufragar l’Ajuntament de forma subsidiària. A més, les tasques es dilaten en el temps degut a que hi ha que respectar els terminis que estableixen les normes urbanístiques.

Nou edifici enderrocat

La situació preocupa als residents en el Casc Antic contestà, que reivindiquen solucions ràpides al Consistori. No obstant, no es poden dur a terme enderrocaments sense seguir els tràmits urbanístics i és possible que, per a molts dels immobles, siga ja massa tard per a rehabilitar-los. Tot i això, a hores d’ara l’Ajuntament de Cocentaina està tirant avall un edifici que és parcialment de propietat municipal al carrer Sant Antoni. Els treballs es duen a terme de forma manual en estar ubicat en carrers estrets i s’allargaran, previsiblement, més enllà de l’inici de la Fira de Tots Sants, que s’ubica en la zona en la que es troba l’edifici.

A pesar de les actuacions municipals, des de la plataforma SOS Casc Antic lamenten que es podria haver actuat abans en aquests edificis per a evitar enderrocar-los. Per a impedir que torne a passar en el futur, reclamen un pla integral per al casc antic.