Home Alcoi Alcoi commemora 125 anys de l’arribada del tren dels Anglesos reivindicant més...

Alcoi commemora 125 anys de l’arribada del tren dels Anglesos reivindicant més connexió fèrria

0
SHARE

Alcoi ha commemorat l’arribada del transport ferroviari a la ciutat amb el Tren dels Anglesos, allà pel 1893. Va ser la primera infraestructura fèrria de les comarques i va modernitzar Alcoi, la seua indústria i el turisme. Una placa commemorativa i explicativa junt a la locomotora Villalonga de la Plaça Al-Azrac tracta de traslladar a les noves generacions la seua importància en un acte que també ha tingut caire reivindicatiu.

Un 24 de gener de l’any 1893, la ciutat d’Alcoi inaugurava la primera línia fèrria amb que la capital de l’Alcoià tenia connexió en tota la seua història. Des dels seus inicis ja va ser conegut com el Tren dels Anglesos, degut a que va ser una companyia britànica la que va apostar per construir aquesta infraestructura a tenor de l’elevat índex d’industrialització de la ciutat d’Alcoi i de la gran quantitat de productes que es podien comercialitzar des d’ella. A més, la indústria alcoiana necessitava carbó per a fer productives factories que, fins llavors, funcionaven amb la força de l’aigua.

Ara, un segle i quart després d’aquell moment, la ciutat dels ponts dignifica aquell recurs, que fou importantíssim fins mitjans del segle XX per a les comarques interiors de la província d’Alacant. Ho ha fet rehabilitant una de les dos úniques locomotores que resten d’aquella línia ara reconvertida en via verda per a cicloturistes, la Villalonga, que es troba a la Plaça Al-Azrac. Tot en un acte al que ha acudit una nodrida representació de la societat alcoiana i dels col·lectius que defensen la necessitat de que les comarques tinguen una connexió fèrria.

El Tren dels Anglesos té des d’ara una major presència a una ciutat que va contribuir a modernitzar, accelerant l’eixida dels productes alcoians i encetant el turisme cap a la comarca de la Safor. Una placa recorda les principals dades de la infraestructura i un jardí millora el seu aspecte per a que les generacions futures siguen conscients del bot qualitatiu que Alcoi i la seua àrea d’influència van adquirir gràcies al tren. Tot en una zona que sempre ha estat maltractada per la manca d’infraestructures fèrries que milloren la seua connexió amb altres ciutats importants.

Les activitats pel 125 aniversari del Tren dels Anglesos s’han completat amb la projecció del documental que repassa la seua història i una taula redona centrada en la mateixa.