Home Alcoi Alcoi comptabilitza fins a 11 denuncies per okupació il•legal d’edificis durant el...

Alcoi comptabilitza fins a 11 denuncies per okupació il•legal d’edificis durant el 2019

1361
0
SHARE

La ciutat d’Alcoi ha registrat durant 2019 un total d’11 denúncies per part de propietaris d’habitatges que han sigut okupats. Un problema per als veïns del centre, que alerten de comportaments incívics i insalubres degut a aquest fenomen. Formacions com PP i VOX han demanat al plenari que prenga cartes en el tema, ja que des de 2017 existeixen mesures per a combatre aquest fenomen. El Consistori, per la seua banda, afirma estar mantenint reunions amb els afectats per a buscar solució a les okupacions a una ciutat que té desenes d’edificis en ruïnes i que poden ser okupats fàcilment.

Les successives crisis econòmiques que han patit les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla des de fa més d’una dècada han deixat a centenars de famílies en situacions de risc d’exclusió social. Un fet que provoca que bona part de la seua supervivència depenga d’ajudes de les administracions o de les atencions de Serveis Socials i diverses ONG’s. Però aquesta situació no garanteix que aquestes persones tinguen accés a un habitatge, pel que moltes vegades decideixen okupar llars buides per a tenir un sostre. A banda, sempre existeix la tradicional picaresca espanyola, que converteix aquest fenomen en un important problema de convivència.

La principal problemàtica de l’okupació estreba en que, en moltes ocasions, està lligada a comportaments no massa cívics. Comportaments que es duen a terme en habitatges insalubres i, en molts casos, abandonats, al menys a la ciutat d’Alcoi. Però així i tot eixos immobles tenen uns propietaris que tenen dret a la seua llar, tot i que molts d’ells, en el cas alcoià, no fan cas als requeriments municipals per a mantenir els edificis.

Aquest és precisament altre dels problemes de l’okupació a una ciutat en la que desenes d’edificis del seu casc antic es troben en estat semi ruïnós. Això suposa un risc afegit tant per als propietaris com per als okupes, ja que poden patir danys personals en cas de fallida de l’immoble. Però la principal trava a la ciutat dels ponts són els problemes de convivència derivats de l’okupació de llars al Centre d’Alcoi. Un problema que tant associacions de veïns com partits polítics venen denunciant des del 2017 a la localitat. De fet, formacions com el PP han demanat de nou al plenari que s’apliquen les mesures contra l’okupació il·legal aprovades per l’Ajuntament fa ara 3 anys.

Tot després de conèixer que al 2019 existien fins a 11 denúncies en els registres de la Policia Nacional respecte a aquest tema, que en destinacions de costa i segones residències pot deixar als propietaris sense gaudir de la seua llar. A Alcoi, els veïns del Centre porten anys denunciant les okupacions a carrers com Casablanca. Okupacions que podrien traslladar-se a altres edificis abandonats i no clausurats, tal i com ha denunciat el regidor de la força d’extrema dreta VOX a Alcoi.

Des de l’Ajuntament afirmen que estan mantenint contactes amb els veïns afectats per la presència d’okupes. Tot i això, la legislació actual impedeix, al menys en primer termini, expulsar per la força als okupes. La Constitució parla de que qualsevol persona té dret a una llar digna, factor al que s’acullen els okupes per a viure en habitatges que, en el cas d’Alcoi, estan majoritàriament abandonats.