Inici Alcoi Alcoi crida al seu teixit productiu a implantar l’economia circular, obligatòria abans...

Alcoi crida al seu teixit productiu a implantar l’economia circular, obligatòria abans de 2030

183
0
COMPARTIR

Economia circular. Un concepte que totes i cadascuna de les empreses europees hauran d’assolir si volen seguir produint més enllà del 2030. Moltes d’elles desconeixen aquest concepte que revaloritza tots els productes i components del procés productiu en torn a la sostenibilitat. A Alcoi, una xerrada aquest divendres 17 tractarà de posar llum sobre el concepte.

Històricament, la immensa majoria dels productes que l’ésser humà produeix des de la Revolució Industrial es fabriquen d’una forma lineal. Això suposa que els materials originals són processats o modelats per a crear un producte final que, habitualment, té una vida útil determinada. Després d’això tot el que queda són residus, molts dels quals acaben vessats al medi ambient. Però el concepte actual de producció està canviant a marxes forçades, hagut compte de la pluja de dades que parlen del mal que la Humanitat està causant a la seua llar: el planeta Terra.

És per això pel que la Comissió Europea ha fixat 2030 com a límit per a que tots els actors econòmics siguen sostenibles. Un requisit que impedirà que aquells que no complisquen una sèrie d’estàndards mediambientals no tinguen ni tan sols l’oportunitat de vendre els seus productes. Per això, diferents ens alcoians s’han unit per a posar en marxa una iniciativa que consciencie a empreses i productors de la ciutat de la necessitat d’implantar l’economia circular. Aquest mètode productiu atorga valor a tots els elements del procés de producció, i pot generar ingressos per a les empreses que l’adopten com a forma de produir. Per imperatiu legal, abans de 2030 hauran de ser totes.

Engegar l’economia circular requereix, en la majoria dels casos, d’inversions per part de les empreses, pimes incloses. De fet, des de les administracions es llancen ajudes per a implantar mètodes productius d’acord amb els paràmetres de l’economia circular. A una zona industrialitzada com l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, adaptar-se a ella és capital en l’actualitat, però serà ineludible en el futur. Per això, aquest divendres es du a terme una xerrada que inclou casos d’èxit i a la que estan convidades totes les empreses de la muntanya alacantina. En ella s’informarà en torn al procés que tota empresa haurà d’encetar si vol seguir comercialitzant els seus productes més enllà del 2030.

L’economia circular pot redundar en gratificacions per a les empreses en torn, per exemple, en quant a la gestió dels seus residus.